Israeliska varor säljs under falsk flagg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Otydlig ursprungsmärkning försvårar för medvetna konsumenter

I går var en dag som alla andra på de ockuperade palestinska områdena. Palestinier på väg till jobbet eller sjukhuset hölls som vanligt kvar i de israeliska vägspärrarna. Israeliska bosättare susade som vanligt förbi på specialbyggda vägar. Murbygget och utbyggnaden av bosättningarna fortsatte som vanligt. Liksom den etniska rensningen i östra Jerusalem, där palestinska familjer tvingas bort för att ge plats åt israeler.

Samtidigt genomför Hälsans Kök ännu en reklamkampanj. Den här gången vill de att vi ska grilla vegetariskt. Hälsans Kök är i dag marknadsledande. Deras sojakorvar och övriga köttsubstitut säljs i nästan alla svenska matvarubutiker.

Vad är sambandet? Och vilka är egentligen Hälsans Kök?

På namnet kan man tro att Hälsans Kök är ett svenskt företag. Kanske är det också meningen att vi ska tro det. Men Hälsans Kök är bara ett namn. Företaget heter egentligen Tivall och är israeliskt.

På Hälsans Köks förpackningar finns varken producent eller ursprungsland angivna. Där finns ett telefonnummer. Men det går inte till Hälsans Kök. Det går till Nestlé.

Eftersom ursprungsland finns angivet på i stort sett alla andra matvaror, så kan man undra varför just Tivall är så hemliga av sig. Kanske tror de att färre skulle köpa deras produkter om de visste att de var israeliska? I så fall tror de nog rätt. Sverige var ledande i bojkotten mot Sydafrika. I dag finns många som väljer bort israeliska varor av liknande etiska skäl.

Israeliska produkter som tillverkas på ockuperad mark – som kolsyremaskinen Soda Stream – säljs i dag som om de var producerade i Israel. Det är inte bara oärligt, det är olagligt. Enligt internationell rätt är det förbjudet för en ockupationsmakt att utnyttja det ockuperade territoriets mark och naturresurser. Av det skälet kräver många en bojkott av bosättarvaror. Kraven får stöd från den politiska mitten. Nu senast från förre talmannen i det israeliska parlamentet Avraham Burg (DN 4/6) och Expressens ledarskribent Aron Lund (5/6). Även LO vill ha en sådan bojkott.

Men även produkter från det egentliga Israel kan innehålla delar eller ingredienser från palestinsk mark. Det går inte att veta, för i Israel räknar man sådan handel som intern. Många kartor saknar gränser och muren byggs långt inne på palestinskt territorium. Israel koloniserar palestinsk mark och flyttar dit sin egen befolkning. I dag bor en halv miljon bosättare på Västbanken. Som Burg och andra ledande israeler har påpekat måste Israel välja: Vill man vara kolonialstat – eller demokrati?

Bristerna i ursprungsmärkning gäller inte bara Hälsans Kök. Gång på gång rapporteras att israelisk frukt märks med fel ursprung. Kanske är det lättare att sälja spanska apelsiner än israeliska. Men det försvarar inte att man fuskar eller undanhåller information. Om inte handeln själv klarar av märkningen krävs tydligare regler.

I fallet Hälsans Kök är hemlighetsmakeriet särskilt osmakligt. Konsumenter som köper dyra vegetariska produkter gör det i allmänhet för att de bryr sig om sin omvärld. Hur många av dem vill att deras pengar ska gå till högre murar, fler bosättningar och fortsatt ockupation?

Petter Hellström

Vegetarian. Doktorand i idéhistoria.

Publisert: