Debatt

Sommarstugefixare – sluta fuska med elen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Varannan svensk man har gjort installationer de inte borde

Veckan efter midsommar började säsongen för hemmafixande i sommarstugor och villor på allvar. När sillen är avklarad använder många svenskar delar av semestern till att måla om, bygga trevliga uteplatser och byta rostiga hängrännor.

Många installerar också sin egen el. Men med den hemmadragna elen kommer också de dolda dödsfällorna. Och de blir tyvärr allt fler.

Skillnaden mellan dåligt installerad el och andra byggfel är att el inte bara kan orsaka materiella skador, utan sätta liv i fara. Elfel är en av de vanligaste orsakerna till bränder, och det finns också risker för farliga stötar.

Ett exempel bland många är en man i Nynäshamn som drog el i plaströr på vinden i sitt fritidshus. Han visste inte att rör som går från ett varmt utrymme till ett kallt skapar kondens. Efter en tid började vatten rinna ner i elcentralen. Huset fattade eld och blev totalförstört. Som tur var kom ingen människa till skada den gången.

Många hemmafixare är händiga och vet hur man kopplar för att få en lampa att lysa och en tvättmaskin att sätta igång. Men få vet hur man gör en installation säker.

När elfirmor är ute hos privatkunder hittar de allt fler exempel på hemmagjord ”fulel” som måste rivas ut och göras om. Vanliga exempel på fel är infällda spotlights som blir överhettade på grund av för lite luftutrymme, fuktinsläpp i elrör och jordade installationer som blandats med ojordade.

Eljobben kan se snygga och prydliga ut, men bli livsfarliga den dag de plötsligt sätter köksskåpen i brand eller gör ett element i barnens rum strömförande.

I den aktuella rapporten ”Från fulel till elrätt – så ser elriskerna ut i svenska hem” framgår att många svenskar har installerat el på farliga och olagliga sätt. Det gäller i synnerhet svenska män. Varannan man har fuskat med elen och gjort eljobb som kräver behörighet. I många fall handlar det sannolikt om okunskap, men också om en bristande respekt för farorna.

Bygghandeln måste ta ett större ansvar att informera kunder om vilka produkter som kräver fackkunskaper och behörighet. I dag finns nästan alla elartiklar att köpa i vanliga byggvaruhus, även artiklar som är direkt livsfarliga att skruva in om man saknar fackkunskaper.

Mäklare och försäkringsbolag bör alltid besiktiga elen i hus inför försäljning. I dag besiktigas ofta våtrum, tak och andra delar av en fastighet. Men man hoppar ofta över elen trots att dåliga elarbeten är mycket farligare. Fulel finns ofta kvar när hus byter ägare, och den nya ägaren lever i okunskap om farorna tills olyckan är framme.

Ytterst är det dock vi alla som måste bli mer ansvariga med vårt skruvande i kontakter och ledningar. Är man det minsta osäker på vilka installationer man får göra hemma ska man anlita en behörig elektriker. Om man är osäker på om elinstallationerna i hemmet är säkra kan en elfirma göra ett test, där riskerna kartläggs och kan åtgärdas.

I sommar kommer många lekmän att bygga in farlig el i sommarstugor och villor. För att inte olyckorna ska öka är det dags att ta problemen med osäkra elinstallationer på allvar.

Jan Siezing,

vd EIO

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt