Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vecka 25

Helknekt

”Om jag var kvinna skulle jag vilja leva med mig, om jag var barn skulle jag vilja ha mig som pappa, på ett jobb skulle jag vilja ha mig som kollega”, sa Per Holknekt i SvD förra helgen. Vi vet inget om barn och kollegor, men Lena Ph övertygade han inte. Relationen är över, enligt Ph:s Facebookstatus har Holknekt brutit mot sina äktenskapslöften. Trist. Men det bekräftar en sanning: dejta aldrig en man över 40 som åker skateboard.

Agent Assange

Du vet att du är i trubbel när du fastnat på Ecuadors ambassad och den som erbjuder stöd är den morddömda Christine Schürrer. Hon har i ett brev till australiska ambassadören i Stockholm underkänt det svenska rättssystemet. Om Assanges nya försök att fly den svenska rättvisan inte lyckas har han två utvägar kvar - gå med i främlingslegionen eller rymma med en cirkus. Gammal sanning: dejta aldrig en man som säger sig vara förföljd av CIA. 

Fotboll och poesi

Herrarnas EM–fiasko visade med all icke önskvärd tydlighet att Sverige är sämst när det gäller. Tvåhundra år av fred och hundra år av solidariska breddsatsningar har inte fostrat några vinnarskallar. Men vad gör det? Enligt Erik Hamrén är vi ”på väg” och dessutom kan vi ”vara vinnare även om vi förlorar”. Sällan har Karin Boyes ”nog finns det mål (!) och mening i vår färd, men det är vägen dit som är mödan värd” känts mer relevant.

Bombsäker plan

Saab meddelade att de nästa år ska börja bygga nästa generations Jas-plan, så kallade Super-Jas. Nej, det är ingen som beställt dem men Schweiz har typ lovat att de ska köpa. Rätt vad det är skriver de under kontraktet. Det här får oss att känna oss som föräldrarna i klass 5B, som ska sälja ”jättelättsålda” salamikorvar för att få ihop pengar till klassresan. Det slutar ju alltid med att vi köper alla jämrans korvar själva.

Konst i kubik

Den svenske konstnestorn Lars Nittve har fått en jättedonation på 1463 verk kinesisk samtidskonst av den schweiziske konstsamlaren Uli Sigg. Det här lär skynda på byggstarten av konstmuseet M+ i Hongkong som Nittve chefar över och som när det står klart ska vara fyra gånger så stort som Moderna Museet. Hade donationen kommit när Nittve fortfarande var chef över Moderna museet hade man fått inhysa gåvan i Shurgaard, Kungens kurva.

Debattredaktionen

Publicerad: