ÅSIKT

Tufft vara hbt-person inom EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Åsa Regnér: Attentat, mobbning och våld vanligt

Foto: beredskap Polsk kravallpolis ser efter ordningen under en kärleksdemonstration.

Nu är Pridefirandet igång, och allt borde kännas toppen.

Men allt är inte toppen. EU:s byrå för grundläggande rättigheter (EU Fundamental Rights Agency, FRA) slog i våras fast i en ny rapport att situationen för homo- och bisexuella samt transpersoner inom EU är mycket allvarlig.

Rapporten visar med skrämmande tydlighet att diskriminering, trakasserier och våld mot hbt-personer är vanligt förekommande inom hela EU. Det handlar om allt från mobbning i skolan och kränkande behandling inom arbetslivet till svårigheter vid kontakter med sjukvården och ett oförstående rättsväsende för den som utsätts för hatbrott.

Attentat mot föreningslokaler och misshandel är vardagshändelser. Människor har till och med mördats på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, såväl i Sverige som i andra länder.

Våldet kommer ofta från högerextrema kretsar uppmuntrade av politiker och religiösa ledare. I år gick till exempel en koalition av de största kristna församlingarna i Lettland samman med ett antal etablerade politiker för att stoppa Prideparaden i Riga. Nyligen röstades ett lagförslag igenom i det litauiska parlamentet som innebär att det blir förbjudet att informera om homo- och bisexualitet i landets skolor och i media.

Det är bara några exempel som tydligt visar hur stort misslyckande detta är för EU som bygger sitt berättigande på tanken om allas lika värde. EU-parlamentet antog i våras ett långtgående förslag till antidiskrimineringsdirektiv som även omfattar skydd mot diskriminering på grund av kön och sexuell läggning.

Men inte förrän EU:s ministerråd har fattat beslut om direktivet kan det börja gälla som lag i de olika EU-staterna.

För några veckor sedan tog Sverige över ordförandeskapet i EU. Regeringen skriver i sin handlingsplan inför ordförandeskapet att man hoppas kunna förhandla klart direktivet och därmed göra det bindande för alla EU-stater. Det vore ett stort steg framåt för de mänskliga rättigheterna och en stor seger för allas lika värde.

RFSU uppmanar därför regeringen att kraftfullt driva frågan om antidiskrimineringsdirektivet under det svenska ordförandeskapet, även om motståndet till och med kommer från andra regeringar eller parlament i Europa.

Åsa Regnér Generalsekreterare RFSU