Rut–avdraget för läxhjälp ska bort

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2013-10-21 | Publicerad 2013-10-09

Stefan Löfven (S): Vi öronmärker 116 miljoner till läxhjälp för alla

En imponerad Stefan Löfven på läxhjälp vid Ärvingeskolan i Kista i norra Stockholm. Nu satsar Socialdemokraterna 116 miljoner på läxhjälp för alla.

DEBATT

Under det senaste året har jag vid ett par tillfällen ägnat mig åt läxhjälp. Häromveckan var jag på Mattecentrum på Ärvingeskolan i Kista i norra Stockholm. Där försökte jag hänga med i ungdomarnas matteövningar och blev mycket imponerad av nivån - både på volontärernas engagemang och av ambitionen hos eleverna. Men framförallt lyssnade jag på beskrivningar av en mycket positiv trend i samhället. Allt fler ungdomar väljer att uppsöka organiserad läxhjälp utanför skolan.

Orsakerna till att man söker läxhjälp varierar. Några elever får inte den studiero som krävs hemma. Vissa behöver mycket stöd för att hålla jämna steg med klasskamraterna, andra vill få högsta betyg eller så är skoluppgifterna på en nivå som ens föräldrar inte kan hjälpa till med (dagens ungdomar kommer att behöva veta mer än vi som är vuxna i dag).

Oavsett skälen till att du söker läxhjälp och om ditt mål är att klara av grundkraven eller nå toppresultat får inget i din bakgrund hindra dig på vägen mot framtiden.

Därför måste vi bejaka att fler vill använda sin fritid för att lära sig mer. Samhället måste svara upp mot ungdomarnas behov av stöd i sin strävan mot morgondagens arbetsmarknad.

Regeringen har presenterat sin lösning. Den är lika ideologiskt förvirrad som ekonomiskt ineffektiv. De som har råd att betala för privatundervisning får stöd. Elever som inte har den möjligheten lämnas i sticket. Deras föräldrar tvingas däremot vara med och betala för andras skatteavdrag. Det är ett avsteg från principen om ett rättvist fördelad och gemensamt finansierad välfärd. Det är helt orimligt och därför ska Läx-rut avskaffas.

Vår lösning är enkel och självklar. Av de skatteintäkter som vi gemensamt bidrar med öronmärker vi 116 miljoner kronor till läxhjälp. Resurserna får kommunerna fördela på det sätt som passar eleverna bäst. Eftersom alla föräldrar är med och betalar så får alla barn få vara med. Dessutom behöver man inte direkt vara ett mattesnille för att räkna ut att pengarna räcker längre om man organiserar läxhjälpen gemensamt än om varje barn ska plugga var för sig.

Många föräldrar upplever med rätta att deras barn inte får det stöd de behöver när de är i skolan. Läxhjälp för alla är därför bara en del av den investering om 4,5 miljarder i skolan som Socialdemokraterna vill göra. Där ingår också en minskning av klasstorlekarna med upp till fem elever de första åren i skolan, fler speciallärare och specialpedagoger, och en miljardsatsning på lärarna. Detta ska jämföras med den moderatledda regeringens sista budget där de valde att lägga 0,8 miljarder på skolan och i stället satsade 20 gånger så mycket på skattesänkningar.

Ingen ska fråga efter dina föräldrars betalningsförmåga när du frågar om en krånglig skoluppgift. Ingen dörr ska vara stängd för den kille eller tjej som söker kunskap och framgång. Regeringen står inte upp för en rättvis fördelning av resurserna till barn och ungdomar – Socialdemokraterna gör det och vi viker inte en tum.

Stefan Löfven