Debatt

Förmår du se din roll i polariseringen, Löfven?

Jimmie Åkesson: Gång på gång stämplar statsministern oss och våra väljare för att vi ”tycker fel”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag hoppas innerligt att statsministern förmår att reflektera över sitt eget ansvar till ökad polarisering. Alla dessa människor vars enda brott är att tycka fel förtjänar en oförblommad ursäkt för allt det de tvingas utstå, skriver Jimmie Åkesson.
Jag hoppas innerligt att statsministern förmår att reflektera över sitt eget ansvar till ökad polarisering. Alla dessa människor vars enda brott är att tycka fel förtjänar en oförblommad ursäkt för allt det de tvingas utstå, skriver Jimmie Åkesson.

DEBATT

REPLIK. Statsminister Stefan Löven hävdar i Aftonbladet att Sverigedemokraterna inte talar demokratins språk. Och lägger till ”det är inte så man hedrar sina demokratiska skyldigheter”.

Låt mig då bara påminna om textraderna: ”Störtas skall det gamla snart i gruset”, eller ”upp till kamp emot kvalet, sista striden det är”. Sannolikt sjunger Stefan Löfven dessa något uppviglande rader varje år under första maj.

Med detta sagt så är det förstås möjligt att sätta etiketter på meningsmotståndare genom att leta upp enstaka citat, tolka dessa på ett visst sätt, för att sedan generalisera och dra långtgående slutsatser. Det är möjligt, men knappast seriöst.

Det finns, med detta som utgångspunkt, ingen anledning att borra djupare i motiven bakom statsministerns ytliga retorik vad det gäller denna del.

Vad som däremot är seriöst är att påtala det demokratiska underskott som bildas genom att år in och år ut med närmast manisk systematik, utan saklig grund, koppla ihop politiska motståndare med historiens värsta mördaregimer.

Varje gång Stefan Löfven har stämplat Sverigedemokraterna som ett parti med nazistiska rötter eller implicit kallat våra väljare för rasister, har han i rollen som statsminister själv spätt på föraktet för demokratin och dess företrädare.

Stefans Löfven har med det bagage han bär på en trovärdighet som är lika skamfilad som hans eget partis historia, med allt vad detta innebär.

Jag hoppas innerligt att statsministern förmår att reflektera över sitt eget ansvar till ökad polarisering.

Att det skapats insikt nog att skänka en tanke åt de som genom åren tvingats finna sig bli socialt stigmatiserade. Åt alla de som blivit av med sina jobb. Åt alla de som ständigt och oförtrutet tvingas värja sig mot helt absurda sammankopplingar med tyranner och diktaturer.

Deras brott var att tycka fel. Att tycka utanför den vänsterliberala tyckarelitens egenhändigt ihopsnickrade åsiktsbox. Alla dessa människor förtjänar en oförblommad ursäkt för allt det de fortfarande tvingas utstå.

En demokrati förutsätter att det finns en acceptans för människors åsiktsskillnader. Den förutsätter också frihet nog att tillhöra ett parti och bära en partisymbol utan att tvingas dölja, smyga med eller skämmas över det.

Tänk på det, Stefan Löven, nästa gång du kallar en Sverigedemokrat för ett nedsättande uttryck enbart för att denne inte råkar dela din eller ditt partis uppfattning.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sverigedemokraterna

LÄS VIDARE

DEBATT Hotet mot demokratin finns också i vårt land

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Stefan Löfven

Jimmie Åkesson

Demokrati