Debatt

Även hbtq-flyktingar ska kunna återförenas

Replik från S-politiker om förslagen till migrationslagstiftning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det ändringsförslag som regeringen lagt fram har marginella effekter för helheten, men kan vara livsavgörande för de hbtq-personer som det berör. Replik från Anders Österberg och Emelie Stark.
Det ändringsförslag som regeringen lagt fram har marginella effekter för helheten, men kan vara livsavgörande för de hbtq-personer som det berör. Replik från Anders Österberg och Emelie Stark.

DEBATT

REPLIK. Regeringen har presenterat förslag till migrationslagstiftning som bland annat innebär att ändra kriterier för familjeåterförening. SD kallade förslaget till migrationslagstiftning för Tinder-lag. För hbtq-flyktingar kan det vara livsavgörande.

Hbtq-personer förföljs fortfarande i flera länder och i runt 70 länder är fortfarande samkönat sex till och med olagligt. Det kan i flera fall innebära dödsstraff eller livstids fängelse om de stannar kvar. Dessa länder har en lång resa att ta sig för att nå de mänskliga rättigheter vi tar för givet i Sverige.

När dagens regler för familjeåterförening togs fram var syftet att det skulle gälla den allra närmaste familjen. Kriterierna blev att det omfattar gifta, registrerade partners, sambos och minderåriga barn.

Detta slår hårt på hbtq-personer, som aldrig i sina hemländer kunnat varken gifta sig eller leva i en öppen relation med sin partner. Att då kräva av personer att de ska ha ingått äktenskap eller vara sambo för att kunna förenas är inte förenligt med vad som i praktiken kan räknas till de allra närmaste relationerna.

Vi vill att reglerna för migration ska vara hållbara och humana. För oss är det grundläggande att människor på flykt ska få hjälp. Vi tror på att för att det ska kunna ske på bästa sätt måste flera länder ta ett gemensamt ansvar.

Detta ändringsförslag som regeringen lagt fram har marginella effekter för helheten, men kan vara livsavgörande för de hbtq-personer som det berör.


Anders Österberg, riksdagsledamot (S)
Emelie Stark, ordförande HBT-S Stockholm (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Hbtq

LÄS VIDARE

DEBATT Skrota förslagen som ökar på invandringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Hbtq

Migrationspolitik

Anders Österberg

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna