Klimatförnekelse en röd tråd hos SD

Slutreplik från Socialdemokraterna om vindkraft

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nej, SD, skillnaden mellan oss är inte synen på kommunalt inflytande utan synen på klimatfrågan. Klimatförnekelsen och ansvarslösheten löper som en röd tråd i SD, skriver Hanna Westerén och Isak From.
Nej, SD, skillnaden mellan oss är inte synen på kommunalt inflytande utan synen på klimatfrågan. Klimatförnekelsen och ansvarslösheten löper som en röd tråd i SD, skriver Hanna Westerén och Isak From.

SLUTREPLIK. Nej, SD, skillnaden mellan oss är inte synen på kommunalt inflytande utan synen på klimatfrågan.

Klimatförnekelsen och ansvarslösheten löper som en röd tråd i Sverigedemokraterna.

Det finns flera exempel på SD-politiker som på trumpianskt vis förnekar människans påverkan på klimatförändringarna, däribland Björn Söder som talat om en ”klimatbluff”.

Partiet vill, tillsammans med sina kompisar i KD och M, slakta klimatbudgeten. Sverigedemokraterna är det parti som har sämst förtroende bland väljarna i klimatfrågan.

Dessutom ljuger de. Det vi gjorde i vår artikel var motsatsen till att försvara ett slopande av det kommunala vetot för etablering av vindkraft. Eftersom SD-företrädare sprider lögner lokalt kring detta är vi glasklara kring att vi alltid kommer så upp för det kommunala självbestämmandet.

Däremot behöver prövningsprocessen bli mer förutsägbar och rättssäker – detta står inte i kontrast till en demokratisk process utan är tvärtom en viktig förutsättning.

Vi har högre ambitioner för Sverige och klimatet än fossilfri elproduktion. Vi ska uppnå 100 procent förnybar elproduktion till år 2040, då vi inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, Därefter ska vi uppnå negativa utsläpp.

Vindkraft kommer att vara avgörande för att nå dessa mål. Sverigedemokraterna däremot säger nej till hållbarhet och ja till att bygga ny kärnkraft som kommer vara dyr för konsumenterna.

Genom en kraftfull klimat- och energipolitik för lägre utsläpp av växthusgaser, förnybar energi och energieffektivisering, lägger vi grunden för långsiktigt stabila förutsättningar för energibranschen och den svenska industrin. Samtidigt säkrar vi en hållbar värld för våra barn och barnbarn. I den ambitionen arbetar vi mot och inte med Sverigedemokraterna.


Hanna Westerén, klimatpolitisk talesperson, riksdagsledamot från Gotland (S)
Isak From, riksdagsledamot och distriktsordförande Socialdemokraterna Västerbotten


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE