Debatt

Jo, det finns sakliga skäl att förändra i Las

Replik från Timbro om Las-utredningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ett starkare anställningsskydd är förknippat med lägre sysselsättning och högre arbetslöshet bland unga. Det förändrade anställningsskyddet skulle innebära att unga, arbetslösa och personer med tidsbegränsade jobb har lättare att få tillsvidareanställning, skriver Caspian Rehbinder.

DEBATT

REPLIK. Det finns ”inga sakliga skäl” för de förändringar som Las-utredningen föreslår, skriver ordförandena för TCO, LO och Saco. Det är fel.

Utredningens förslag skulle innebära högre produktivitet, lägre kostnader, stärkt ställning för grupper med svagare position på arbetsmarknaden och mer kompetensutveckling.

Gudmund Toijers Las-utredning går igenom de ekonomiska effekterna av anställningsskydd. Undantagen från turordningsreglerna har inneburit att produktiviteten ökade, vilket ger högre löner, starkare konkurrenskraft och större välstånd.

Ett starkare anställningsskydd är förknippat med lägre sysselsättning och högre arbetslöshet bland unga. Det förändrade anställningsskyddet skulle innebära att unga, arbetslösa och personer med tidsbegränsade jobb har lättare att få tillsvidareanställning.

I dag är uppsägningar ofta väldigt dyra för en arbetsgivare. Utredningens förslag gör det mindre kostsamt när det finns saklig grund, men höjer skadeståndet om uppsägningen är felaktig. Skyddet mot godtyckliga uppsägningar är starkt samtidigt som kostnaderna minskar för företag som gör rätt.

Arbetstagares kompetens kommer väga tyngre än i dag. Därför ska arbetsgivare också få en stärkt skyldighet att tillhandahålla kompetensutveckling under anställningen.

Det här är några av de saker de fackliga ordförandena kallar ”inga sakliga skäl”. Högre produktivitet i företagen, lägre kostnader för sakligt grundade uppsägningar, högre sysselsättning bland unga, stärkt ställning för tidsbegränsat anställda och kompetensutveckling för alla anställda.

Det är inte ”inga sakliga skäl”. Tvärtom: Det är viktiga effekter som bör väga tungt för facken när parterna förhandlar om anställningsskyddet.


Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig på Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Timbro

LÄS VIDARE

DEBATT Nej, anställda har inte för mycket trygghet

ÄMNEN I ARTIKELN

Timbro

Las, Lagen om anställningsskydd

Arbetslöshet

Arbetsmarknadspolitik

Arbetsmarknad

Arbetsrätt

TCO