När ska du sätta stopp för Putins moderater?

Debattören: Någon måste ta ansvar för ditt parti, Kristersson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vad som är mer problematiskt är att Sveriges näst största parti, som alltså strävar efter att vara statsbärande, verkar agera nyttiga idioter åt de som vill vårt land ont, skriver debattören.
Vad som är mer problematiskt är att Sveriges näst största parti, som alltså strävar efter att vara statsbärande, verkar agera nyttiga idioter åt de som vill vårt land ont, skriver debattören.

DEBATT. Att Ryssland försöker påverka den svenska opinionen genom att sprida en missvisande bild av Sverige är känt sen länge och enbart den mest Kremltrogne eller verklighetsfrånvända personen tror något annat. Detta bekräftas av såväl svensk som utländsk underrättelsetjänst.

Vad som är mindre känt är hur det går till. Efter en granskning av New York Times (10/08 2019) och efterföljande ledartext i DN (13/8 2019) får vi en bättre bild.

Det sker via Sverigedemokraterna, alternativmedia men också av Moderaterna. Detta är oacceptabelt.

Att Sverigedemokraterna sedan länge varit ett Putinvänligt parti är ingen nyhet. De har haft problem att välja mellan Putin och demokratiskt valda ledare och många gånger spridit vidare falska nyheter om Sverige som kommer från utländsk alternativmedia.

Vad som är mer problematiskt är att Sveriges näst största parti, som alltså strävar efter att vara statsbärande, verkar agera nyttiga idioter åt de som vill vårt land ont.

DN pekar ut tre moderater, som är några av de mest inflytelserika personerna på svenska twitter, som de mest problematiska: Jan Ericson, Lars Beckman och Hanif Bali. Samtliga av dessa har hyllats internt för att vara sanningssägare och ha en tuff debattstil. Allt för ofta är det dock enskilda individer som hamnar i skottgluggen.

De har transformerats från opinionsbildare till desinformationsbildare.

Medieprofessorn Jesper Strömbäck definierar begreppet som “en person eller organisation som återkommande sprider information som är falsk och/eller missvisande och/eller tagen ur sitt sammanhang och irrelevant i det sammanhang där informationen används”.

Ericsons klimatskepticism där han påstår att det inte finns något forskningsstöd för en klimatkris, Beckmans mediakonspirationer där han envisas med att skriva (S)VT och statsmedia för att insinuera att public service vinklar sina nyheter till stöd för Socialdemokraterna och Balis pöbelmentalitet där han jämför en privat bön på sin rast av en busschaufför med högljutt spelandet av vit makt-musik skadar inte bara förtroendet för Moderaterna utan kan också göra allvarlig skada för Sverige.

I den politiska diskussionen finns det utrymme för mycket. Spetsiga uttalanden, fakta vinklade för att gynna den egna politiken och medvetet uppviglande uttalanden för att skapa uppmärksamhet. Och så agerar de flesta politiker, både moderater, sverigedemokrater och socialdemokrater som fritt sprider sina tankar på sociala medier. Som det ska vara i ett fritt samhälle med yttrandefrihet.

Men att medvetet saluföra konspirationsteorier som sedan länge är motbevisade och sprida utländsk propaganda är en helt annan sak.

Precis som att anti-vaccinationsrörelsen kan sprida falska påståenden som riskerar att skada människor riskerar detta beteende att skapa mer extremism och hopplöshet. Detta måste bekämpas.

Att enskilda moderater går över gränsen är kanske inget oroande, det händer i alla partier. Vad som är mer oroande är avsaknaden av ledarskap i det moderata partiet. När Hanif Bali delade med sig av läckta uppgifter från UD straffades han med att bli kickad från partistyrelsen, men sedan dess har inget hänt.

I stället för att ta tag i problemen verkar Ulf Kristersson mer intresserade av att låta dessa personer bedriva en slags gerillakrigföring och själv undvika ansvar.

Vill inte Ulf Kristersson ta ansvar, så finns det andra som kan göra det. Därför uppmanar jag alla att i varje möte med företrädare för Moderaterna fråga om de verkligen tror att public service egentligen styrs av Socialdemokraterna eller om klimathotet verkligen existerar. När personen överskuggar politiken brukar nämligen partistyrelsen vakna.

Alexander Hallberg, S-debattör och tidigare medarbetare på Aftonbladets ledarredaktion


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE