V, upp till bevis och polisanmäl mig

Replik från Amineh Kakabaveh om Vänsterpartiet och uteslutningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vänsterpartiet är obekymrade om vilka man fått som allierade och fortsätter att anklaga mig – en politisk flykting från Kurdistan Iran – för att ”vid upprepade tillfällen spridit rasistiska fördomar, i synnerhet mot muslimer”. Precis som i diktaturer, underbygger de inte sina anklagelser, skriver Amineh Kakabaveh.
Vänsterpartiet är obekymrade om vilka man fått som allierade och fortsätter att anklaga mig – en politisk flykting från Kurdistan Iran – för att ”vid upprepade tillfällen spridit rasistiska fördomar, i synnerhet mot muslimer”. Precis som i diktaturer, underbygger de inte sina anklagelser, skriver Amineh Kakabaveh.

DEBATT. Förra fredagen skrev en grupp avhoppade vänsterpartister att partisekreteraren borde avgå. På detta avgångskrav har nu partitopparna i Vänsterpartiet i Storstockholm skrivit en replik som helt går ut på att kasta grova och obestyrkta anklagelser mot mig.

De nämner mitt över tre år gamla misstag där jag under drygt tjugo minuter delade en film med rasistiskt innehåll. Tvärtemot vad författarna skriver, bad jag i ett uttalande om ursäkt för mitt misstag och tog avstånd från innehållet i filmen. Denna ursäkt har jag upprepat. Sedan dess vill ledningen använda mitt misstag för dölja grundläggande konflikten som jag haft med anledning av Vänsterns hållning till hedersfrågorna och islamistiska organisationer och representanter.

För att lösa konflikten deltog jag på ett flertal möten med partisekreteraren för att i en skriftlig uppgörelse 2017 enas om att ”lämna detta bakom oss”.

Partiets medlemmar ville sedan ha mig på riksdagslistan och i valet fick jag flest personröster av alla som sedan representerade partiet i Stockholm. Men partitopparna har inte accepterat medlemmarnas och väljarnas vilja, utan har i stället velat rensa ut mig ur partiet.

De har anklagat mig för att vara ”islamofob” och har fått stöd från två kurdfientliga håll: regimmedia i Turkiet och. De kopplade uteslutningskravet till mitt engagemang för kurderna, kvinnors rättigheter och min kritik av det aktuella iranska statsbesöket.

Vänsterpartiet är obekymrade om vilka man fått som allierade och fortsätter att anklaga mig – en politisk flykting från Kurdistan Iran – för att ”vid upprepade tillfällen spridit rasistiska fördomar, i synnerhet mot muslimer”. Precis som i diktaturer, underbygger de inte sina anklagelser.

Men i en rättsstat som Sverige måste man ha bevis för sina anklagelser. Om det som sägs om mig skulle vara sant, får partiet polisanmäla mig. Jag kan lämna in en anmälan om de bara ger mig information om när dessa brott skulle begåtts och vilka bevis de anför.

Vänsterpartiet vet naturligtvis att åklagaren snabbt skulle lägga ner en sådan förundersökning. Efter detta borde partiets presstjänst informera medierna i Iran och Turkiet om att anklagelserna varit obefogade.

Min egen familj är troende muslimer men inte Aron, Jonas och artikelförfattarna och jag sprider inte fördomar om min familj. Det jag kritiserat är islamistiska regimer och organisationer i Sverige som Vänsterpartiet umgänge haft med.

Jag har också kritiserat hur ledande politiker och V-ledamöter menat att val i det islamistiska Iran ”präglats av öppenhet och intensitet” och avfärdat regimkritik som ”konspirationsteorier”. Jag har i stället kritiserat mullornas förtryck av bland annat kurder, kvinnor och hur fackliga aktivister hängts upp i svenska lyftkranar.

Jag har kritiserat islamistiska organisationer som menar att det svenska arbetet mot hedersförtryck handlar om islamofobi och därför anmält Sverige till FN.

Att islamister kallar kamp för kvinnors och flickors rättigheter för ”islamofobi” är vad man kunnat förvänta, det märkliga är att Vänsterpartiet hamnat på deras sida.

Min socialistiska och feministiska kamp fortsätter jag nu i riksdagen. Vänsterpartiet borde sluta att mata förtryckarregimer med falska uppgifter om mig och i stället bedriva oppositionspolitik.


Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk Riksdagsledamot


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Läs också:

Publisert:

LÄS VIDARE