Debatt

För många äldre rör sig ute i Stockholm

Debattören: Ni behöver förstå allvaret och stanna hemma nu

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är i tider som dessa som vårt eget ansvar och civilkurage prövas. Tyvärr är det alltför många äldre som rör sig i riskfyllda miljöer, som varuhus och affärer där man riskerar att bli smittad, skriver Ella Bohlin (KD).
Det är i tider som dessa som vårt eget ansvar och civilkurage prövas. Tyvärr är det alltför många äldre som rör sig i riskfyllda miljöer, som varuhus och affärer där man riskerar att bli smittad, skriver Ella Bohlin (KD).

DEBATT

DEBATT. Det nya coronaviruset sprider sig snabbt över Europa. I Europas länder ser situationen olika ut. Därför behöver vi förbereda oss för det värsta, men vi hoppas på det bästa.

Numera fokuserar Region Stockholm på provtagning av alla patienter som är i behov av sjukhusvård eller äldreomsorg och uppvisar symptom av covid-19. Det är dessa grupper som kan få särskilt svåra sjukdomsförlopp. Det görs för att skydda patienter som redan är sköra av ålder och/eller av andra sjukdomar.

För att kunna dämpa effekterna av coronaviruset för oss i Sverige är det extra viktigt att skydda riskgrupperna. Detta är den strategi som bedöms av experterna vara den mest optimala.

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att under de kommande veckorna begränsa sina nära kontakter med andra människor så långt som det bara är möjligt. Statistiken visar att de som är 70 år och äldre löper större risk än andra att bli allvarligt sjuka och kan komma att behöva intensivvård.

Livet begränsas av dessa råd tyvärr, men vi hoppas att det är en begränsad period och det handlar om skyddande åtgärder för att värnas äldres hälsa på lång sikt. Det görs för att värna riskgrupper, bland annat våra äldre.

Det handlar också om eget ansvar, att man är försiktig och restriktiv med sociala kontakter. Alla behöver visa följsamhet till myndigheters riktlinjer. Både för vår och andras skull. Det är i tider som dessa som vårt eget ansvar och civilkurage prövas.

Tyvärr är det alltför många äldre som rör sig i riskfyllda miljöer, som varuhus och affärer där man riskerar att bli smittad. Alla måste förstå allvaret i den situationen som råder just nu.

Jag är fullt medveten om att det är svårt, alla har inte någon som kan hjälpa en att till exempel handla, men vi ser också det fantastiska engagemanget och alla fina initiativ som människor visar på, hur främlingar hjälper varandra och erbjuder sin hjälp. Vi måste ta vara på den kraften i vårt samhälle. Vi måste också våga be varandra om hjälp.

Men vi ska inte heller blunda för ofrivillig ensamhet, med eller utan coronavirus. Därför är det extra viktigt med pensionärsorganisationer som exempelvis PRO och SPF Seniorer. Deras roll är viktig och ovärderlig.

PRO har till exempel 1 200 lokala föreningar runt om i landet och de som är pigga och vill hjälpa till får möjligheten att bidra. PRO gör också telefonkedjor och andra saker för att nå ut till alla, även de som inte är medlemmar, för att se till att så många som möjligt har det bra och mår bra i dessa prövningens tid.

Vi ska heller inte glömma även här det egna och gemensamma ansvaret för våra äldre i vår närhet, både mor- och farföräldrar och också grannar. Exempelvis kan ett telefonsamtal förgylla tillvaron, särskilt för dem som är ensamma och inte har sin familj nära. Vi måste alla också hjälpas åt. Det är nu viktigare än någonsin att våga be om hjälp.

Det är genom gemensamt ansvar som vi kan minska spridningen av coronaviruset. Tack för att du stannar hemma och inte bidrar till smittspridningen.


Ella Bohlin, vårdutvecklingsregionråd (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Corona kan smitta även utan symtom

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Ella Bohlin

Region Stockholm

Stockholm

Sjukvård

Pensionärer