ÅSIKT

Vår migrationspolitik är även trovärdig, SD

Slutreplik från Moderaterna om Sverige och asylinvandringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND (Montage)
SD kallar våra förslag för halvmesyrer. Men det handlar om en politik som inte bara är stram utan också trovärdig, skriver Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard.

SLUTREPLIK. I dagarna presenterade Moderaterna ett volymmål för att väsentligen minska asylinvandringen till Sverige.

Vi är beredda att hålla med Jimmie Åkesson och Paula Bieler från SD om att förslaget borde ha lagts tidigare. Alltför många partier har alltför länge bortsett från det faktum att hur många som kommer till Sverige spelar roll för människors möjlighet att komma in i det svenska samhället.

Slapphetens konsekvenser är förödande: barn får inte de kunskaper de behöver och alltför många lever i bidragsberoende och utanförskap som präglas av kriminalitet. Kommuner går på knäna. Vi ser det, och vi är beredda att driva en kraftfull invandringspolitik för att stoppa utvecklingen och återta kontrollen.

Vi moderater har nu presenterat en rad förslag som vi tar med oss in i migrationsutredningen för att skapa en stram och långsiktig migrationspolitik. Vi vill se konkreta åtgärder för att minska asylinvandringen med 70 procent, bland annat:

  • Minskad anhöriginvandring.

  • Krav på jobb för permanent uppehållstillstånd.

  • Högre krav för medborgarskap.

  • Fler utvisningar – ett nej ska vara ett nej.

  • Stegvis kvalificering in i välfärden.

  • Nej till särlagstiftning – som gymnasielagen – och ytterligare skyddsgrunder.

SD kallar våra förslag för halvmesyrer. Men det handlar om en politik som inte bara är stram utan också trovärdig. Att tro att Sveriges asylmottagande ska kunna minska ytterligare inom överskådlig tid är helt enkelt inte realistiskt.

Vi vill kunna enas med så många partier som möjligt i migrationsutredningen. Om vi ska få på plats en långsiktig migrationspolitik, som håller över tid, krävs dock at M och S kommer överens. I nästa vecka börjar utredningen – då är det upp till bevis för samtliga riksdagspartier.


Tobias Billström, gruppledare (M)
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här