Debatt

Invandrare behövs i coronakrisen, SD

Replik från Luf om vilka åtgärder som krävs i pandemin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I tider som dessa visar sig alla idogt arbetande nya svenskar att SD har fel och vi har rätt. Invandringen är både ett nödvändigt inslag och enormt tillskott i vår välfärd. Tack vare samarbeten världen över kommer vi klara denna kris. Replik från Liberala ungdomsförbundet.
I tider som dessa visar sig alla idogt arbetande nya svenskar att SD har fel och vi har rätt. Invandringen är både ett nödvändigt inslag och enormt tillskott i vår välfärd. Tack vare samarbeten världen över kommer vi klara denna kris. Replik från Liberala ungdomsförbundet.

DEBATT

REPLIK. Sverigedemokraterna menar att Sverige skulle vara mer förberett för en kris om makten och härligheten var deras. Men låt oss ställa frågan, hur hade Sverigedemokraternas Sverige tacklat coronakrisen?

För det första, hemsjukvården och hemtjänsten skulle eka tom på personal. Vi vet att många nyanlända och invandrare tar sitt första steg in i det svenska samhället via arbete inom sjukvård och omsorg.

Faktum är att i ett normalt läge hade sjukvården kapsejsat utan många av de som kommit till vårt samhälle de senaste åren. Hur menar SD att alla viktiga hjältar inom vården ska få fler kollegor utan invandring? Hur ska äldreomsorgen få fler händer utan invandring?

För det andra talas det om hur Sverige är illa rustat inför framtiden, man vill ha en större krisberedskap. Sverige är ett litet land som är beroende av omvärlden för att tillgodose den typen av varor.

Utan ett EU-medlemskap hade Frankrike aldrig dragit tillbaka tillfälliga belägringar av varor på väg till Sverige. Hur ska krislager byggas upp utan stärkta handelsvägar, frihandel och EU-standarder?

Självförsörjning, eller protektionism som det också kallas, är som att kissa på sig. Först blir det varmt och skönt, tills när andra länder bestämmer sig för att bli självförsörjande av de varor som just Sverige vill exportera. Då är det inte lika kul längre.

Resultatet blir en stängd och fattigare värld. Faktum är att vi hade klarat oss mycket sämre om SD hade fått styra och värnat svenskarna först. Det som tar oss igenom den här krisen är samarbete, mer samarbete än någonsin.

Det är läkare och vårdpersonal från Polen och Rumänien som räddar liv i Italien, det är respiratorer från Tyskland som blir en livlina på spanska sjukhus.

En storstädning behövs i svensk ekonomi, det är vi helt eniga om. Dock borde ni Sverigedemokrater städa er egen bakgård först. 2018 presenterade ni en höstbudget med hål på 30 miljarder.

I kristider finns det alltid partier som utnyttjar situationen till sin fördel. Men sanningen är att vi inte har råd med en retorik där vi ställer människor mot varandra.

I tider som dessa visar sig alla idogt arbetande nya svenskar att ni har fel och vi har rätt. Invandringen är både ett nödvändigt inslag och enormt tillskott i vår välfärd. Tack vare samarbeten världen över kommer vi klara denna kris.


Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet
Lovisa Lanryd, arbetsmarknads- och bostadspolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sverigedemokraterna

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi måste tänka på svenskarna först

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Luf, Liberala ungdomsförbundet

Romina Pourmokhtari

Coronaviruset