ÅSIKT

Er skolpolitik är byggd på fördomar, SD

Slutreplik från S om Sverigedemokraternas utbildningsförslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lena Hallengren (S) skriver: SD:s förslag grundar sig på politiskt färgade fördomar och går emot den samlade forskningen och professionens erfarenhet.
DEBATT

SLUTREPLIK. Stefan Jakobsson påstår i sin replik att han påklistras åsikter som han och Sverigedemokraterna inte har, men ger inga exempel. Vilka av de förslag som Sverigedemokraterna lagt i Sveriges riksdag menar han att de inte längre står för?

Jag håller med om att skolpolitiken behöver utformas mer av lärare och mindre av politiker. Just därför vänder jag mig mot de förslag Sverigedemokraterna lägger – eftersom de grundar sig på politiskt färgade fördomar och går emot den samlade forskningen och professionens erfarenhet.

Sverigedemokraternas förberedelseskola försvårar integrationen, jourskolans arbetssätt går emot etablerad pedagogisk kunskap, modersmålsundervisningen ska läggas ned trots att forskningen rekommenderar att den stärks och lärarnas löner ska sänkas. Den ”satsning” som Stefan Jakobsson talar om är mindre än de befintliga satsningar på lärarnas löner som han vill radera och blir därför de facto en neddragning.

Socialdemokraterna står för en jämlik kunskapsskola där elever med olika bakgrund möts.

Några få skolor ska inte behöva ta hela ansvaret för de nyanlända eleverna, utan alla skolor ska dela på ansvaret. Skattepengar som går till skolan ska gå till barnens utbildning – inte till skatteparadis.

Sverigedemokraternas förslag är på riktigt, därför är också min kritik allvarlig. Stefan Jakobsson och Sverigedemokraterna får precis som alla andra partier acceptera att de blir motsagda när de lägger dåliga förslag. Jag tror väljarna är kloka nog att förstå att det inte är ett taktiskt spel.
Lena Hallengren, ordförande riksdagens utbildningsutskott (S)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM