Ingen självrannsakan alls hos Byggföretagen

Slutreplik från Byggnads om byggbranschen och klimatarbetet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är inga stora förändringar som krävs, i värsta fall kanske de stora företagen får anställa mer egen personal. Vore det verkligen så fruktansvärt Slutreplik från Johan Lindholm, Byggnads.
Det är inga stora förändringar som krävs, i värsta fall kanske de stora företagen får anställa mer egen personal. Vore det verkligen så fruktansvärt Slutreplik från Johan Lindholm, Byggnads.

SLUTREPLIK. Byggbranschens klimatpåverkan har länge smugit under radarn och det är välkommet att vi nu kan få en ordentlig debatt i frågan. Men en vettig debatt kräver också självrannsakan från samtliga aktörer i branschen.

Jag läser att Byggföretagen delar åsikten om att både regering och statliga myndigheter behöver ta ett större ansvar för omställningen.

Gott så, det är alltid bekvämt att peka på andra och hoppas att de ska lösa ens problem.

Men när det kommer till det egna ansvaret blir det tystare.

Det är beklagligt att det inte finns ett spår av självrannsakan från Byggföretagens sida. Alla ska agera, beställare och politiker inte minst. Alla utom företagen själva.

Är det verkligen rimligt?

Sanningen är att klimatomställningen kräver att vi alla utvärderar vårt agerande och vågar tänka nytt. Den helt nödvändiga omställningen kommer att stänga vissa gamla dörrar, men öppnar oändligt många nya.

För vår bransch innebär det stora möjligheter, men då kan vi inte fastna i gamla hjulspår.

Det brukar sägas att definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen men förvänta sig olika resultat. Det gäller även storföretagen i byggsektorn.

Och det är inga stora förändringar som krävs, i värsta fall kanske de stora företagen får anställa mer egen personal. I stället för att leja ut jobb i ett virrvarr av underentreprenörer, där såväl miljö- som anställningsvillkor blir allt svårare att kontrollera.

Vore det verkligen så fruktansvärt?

Vi som parter i branschen har ett stort ansvar att se oss själva i spegeln. Det är vår bransch, det är vårt ansvar. Och vi som fackförening är beredda att ta vår del. Då kan inte sikten skymmas av ideologiska skygglappar.

För frågan kvarstår, på vilket sätt gynnar långa underentreprenörskedjor och underbudskonkurrens klimatomställningen?


Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE