SD är det största hotet mot våra ungas framtid

Replik från MP om klimatomställningen och ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den klimatångest som många unga känner uppstår när makthavare väljer att blunda och trycka på snooze-knappen. Och det parti som blundar allra hårdast är SD. Replik från Lorentz Tovatt, MP.
Den klimatångest som många unga känner uppstår när makthavare väljer att blunda och trycka på snooze-knappen. Och det parti som blundar allra hårdast är SD. Replik från Lorentz Tovatt, MP.

REPLIK. SD låtsas bry sig om unga som oroar sig för klimatet. Men det är den egna politiken som skapar ångesten. SD är nämligen det största hotet mot våra ungas framtid. 

SD hänvisar till en studie som visar att 8 av 10 unga upplever klimatångest och hävdar att ungdomarna mår dåligt på grund av ”domedagspropaganda” om klimatnödläget.

Kinnunen och Aranda verkar dock inte ha läst studien ordentligt. Samma studie har nämligen kopplat klimatångesten till ungdomars uppfattning att politikerna inte gör tillräckligt för att lösa klimatnödläget.

Det är alltså klimatförnekande politik – i stil med den som SD konsekvent driver – som skapar ångesten.

SD:s klimatpolitik (eller snarare brist därav) är grunden till problemet. Kinnunen och Aranda har här ett direkt ansvar för de ungas klimatångest. 

SD menar vidare att ”forskning” visar att Sverige genom att vara föregångare inte kan påverka andra länder att också minska sina utsläpp.

All erfarenhet visar att SD har fel – Sverige har redan haft enormt genomslag de senaste åren. Det var när Sverige, med MP i regering, drev igenom en förändring inom EU:s klimatpolitik som priset på utsläpp ökade mångfaldigt och land efter land började stänga ner kolkraftverk.

Det var Sverige, med MP i spetsen, som höjde klimatfinansieringen till fattiga länder och därmed fick med sig fler länder inför det avgörande Paristoppmötet 2015. Det är i Sverige som den nya tekniken för fossilfri stålproduktion blomstrar och kan spridas världen över och därmed minska de globala utsläppen med tio procent.  

Om små länder inte har ett ansvar att agera på klimatnödläget bara för att de är små, då behöver inte heller Portugal, Ungern, Serbien, Österrike eller något annat av de drygt 100 länder som har en befolkning på 10 miljoner eller mindre göra något. Då faller klimatpolitiken som ett korthus. 

Att SD i stället skulle vilja hantera klimatfrågan globalt är dessutom lögn. Även i Europaparlamentet säger man nämligen nej till alla former av klimatpolitik. Och att öronmärka pengar i biståndsbudgeten hjälper föga när SD samtidigt vill skära bort miljardbelopp från den.

Den klimatångest som många unga känner uppstår när makthavare väljer att blunda och trycka på snooze-knappen. Och det parti som blundar allra hårdast är SD. Det är ett svek mot klimatet och ett svek mot de unga.


Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE