Att bara höja straffen räcker inte, M och KD

Replik från S om kampen mot gängkriminaliteten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det går att både höja straff och göra Sverige till en varmare samhälle. Så länge som M och KD saknar en politik för ett Sverige som håller ihop kommer ni inte att lösa de problem som finns. Replik från Anders Österberg (S).
Det går att både höja straff och göra Sverige till en varmare samhälle. Så länge som M och KD saknar en politik för ett Sverige som håller ihop kommer ni inte att lösa de problem som finns. Replik från Anders Österberg (S).

REPLIK. Två saker stör mig i debatten om gängkriminaliteten.

Vi pratar för lite om att vi inte lyckas klara upp många allvarliga brott. En dag sköts två pojkar längs min gata. Mördaren hittades aldrig. Och så har det varit alldeles för ofta.

Den som begår ett brott måste åka fast. Annars spelar det ingen roll hur hårda straffen är. Därför är jag väldigt glad att många på senaste tiden har häktats för att vara iblandade i skjutningar.

Det andra är bristen hos många i allmänhet och M och KD i synnerhet gällande det brottsförebyggande perspektivet. M och KD-ledaren lyfter den skadegörelse som skedde under Paludans första besök på Järvafältet i år men de nämner inte med ett ord att vi lärde oss läxan.

Tidigt på morgonen samma dag som Paludan åter skulle besöka Järvafältet sms:ade några tonåringar, barn jag haft på förskolan, och undrade vad som händer på kvällen. Jag svarade att kom till Kista där det är en fotbollsturnering eller till Akalla by där vi hade grillkväll och olika aktiviteter.

De kom till båda grejerna och undvek Husby centrum. Och i Husby fanns hundratals vuxna för att dels visa sin avsky mot Paludan men också sin kärlek för området.

Det är vi som bor i eftersatta områden som sörjer när ett barn blir mördat. Alla debatterar hårdare straff, regeringen har genomfört en rad straffskärpningar de senaste åren.

Men kom igen, ibland måste även det förebyggande perspektivet komma fram.

Det kanske inte alltid är så sexigt att prata om vikten av socialtjänst med rimlig arbetsbörda där människor vill jobba kvar, arbetslöshet som måste ner och skolresultat som måste upp.

Eller om bättre samverkan mellan samhällets institutioner – familjen, skolan, fritids-, idrott- och kulturverksamhet, socialen och polisen. Men det behövs.

Det går att både höja straff och göra Sverige till ett varmare samhälle där vi tar hand om varandra och säger stopp när ett barn är på väg in i kriminalitet.

Så länge som M och KD saknar en politik för ett Sverige som håller ihop kommer ni inte att lösa de problem som finns.


Anders Österberg, riksdagsledamot (S) från Järvafältet, tidigare pedagog i förskolan


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE