Slagen haglar – det är ingen fridfull jul

Debattören: Vi vet av erfarenhet – det är under de här helgerna våldet kulminerar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

In i det längsta tvekar kvinnor att fly till ett skyddat boende, trots att slagen haglar. De håller fasaden, slätar över, försöker lugna – allt i ett desperat försök att få till en mysig julstämning, skriver Zozan Inci, Roks.

DEBATT. Kvinnor som lever i destruktiva relationer med en partner som slår, hotar och terroriserar dem och deras eventuella barn, fasar ofta högtiderna.

Högtiderna innebär lediga dagar när kvinnor och barn inte kan fly till sina arbetsplatser, skolor och förskolor för att få en frist från våldet. Nu tvingas de istället umgås dygnet runt med sina aggressiva män och de vet vad som väntar: Tårar, skrik, hot och slag… Barn som livrädda gömmer sig i sina rum men hör sina mammor bli slagna och förnedrade.

De flesta kvinnor och tjejer är dessutom lojala mot sina barn och familjer, och gör allt de kan för att julen trots allt ska bli så fridfull som möjligt.

In i det längsta tvekar de att fly till ett skyddat boende, trots att slagen haglar. Därför håller de fasaden, slätar över, försöker lugna; allt i ett desperat försök att få till en mysig julstämning.

Först när helgerna är över och vardagen kickar igång igen, packar många väskan, tar sina barn i handen och söker sig till ett skyddat boende.

Roks kvinnojourer vet av erfarenhet att det är först i början av det nya året som många samtal från desperata kvinnor och tjejer kommer till jourerna. Samtal som handlar om ett eskalerat våld, kanske har det pågått under en längre tid, som till slut kulminerade under julen.

Ett annat stort problem som aktualiseras den här tiden på året är de många unga tjejer som utsätts för fasan att giftas bort mot sin vilja. De tvingas ofta utomlands under jullovet och får då för första gången träffa mannen som släkten anser att de ska gifta sig med.

Dessvärre stänger förstås myndigheterna, eller har neddragen verksamhet, under högtiderna, vilket innebär att det finns få instanser att vända sig till när våldet och rädslan blir för stor.

Detta vet Roks också av erfarenhet då våra tjejjourer och kvinnojourer tar emot många samtal från skräckslagna tjejer och unga kvinnor i behov av hjälp och som inte har någon annan att vända sig till.

I jultider går även våra tankar till alla kvinnor och flickor på flykt, en särskilt utsatt och sårbar grupp. Under hösten har UNHCR slagit larm om att många kvinnor och flickor som befinner sig på flykt utsätts för sexuella övergrepp både under själva flykten och i Europa.

Både män och kvinnor vittnar om människohandel och prostitution i och utanför flyktinglägren. Nästan alla män säger sig vara rädda för sina fruars och döttrars säkerhet, uppger UN Women. Vi vet också att kvinnor och tjejer utsätts för hot och övergrepp på svenska asylboenden.

Roks har drygt 100 kvinno- och tjejjourer och skyddade boenden spridda över hela landet. De står redo att stötta och ta emot de som behöver skydd och hjälp.

För telefonnummer och öppettider till jourerna, gå till Roks hemsida. Utsätts du för våld och hot, tveka inte att söka hjälp. Ring polisen! Ring en kvinno- eller tjejjour! Och gör det nu.

Du, och dina barn, förtjänar det. Och du är inte ensam. Statistiken för 2015 talar sitt tydliga språk:

1 247 kvinnor och barn bodde på något av Roks skyddade boenden.

12 671 kvinnor kontaktade någon av Roks kvinnojourer.

69 862 kvinnor fick stödsamtal eller annan hjälp från någon av Roks kvinnojourer.

7 232 tjejer tog kontakt med någon av Roks tjejjourer.

Roks önskar alla en god jul, fri från våld.

Zozan Inci


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.