ÅSIKT

Ni borde inse att skatten är orättvis

Slutreplik från Vänsterpartiet om fastighetsskatten

Sveriges villaägare borde rimligen inse att det system regeringen Reinfeldt införde 2008, där alla ska betala lika mycket i fastighetsavgift, är väldigt orättvist, skriver Ulla Andersson och Nooshi Dadgostar (V) i en replik till Villaägarna.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SLUTREPLIK. Sveriges villaägare är en brokig samling människor med väldigt olika ekonomiska förutsättningar. Några äger småhus i Vännäs utanför Umeå, andra äger lyxvillor i exklusiva förorter som Djursholm, och Lidingö.

Den organisation som säger sig företräda alla villaägare borde rimligen inse att det system regeringen Reinfeldt införde 2008, där alla ska betala lika mycket i fastighetsavgift, är väldigt orättvist.

Men Jakob Eliasson och Håkan Larsson, Villaägarna, försvarar tondövt dagens system i sin replik till oss. De verkar inte förstå att det sannolikt finns stor förståelse bland deras egna medlemmar för att ändra systemet så att det blir rimligt.

Att småhusägaren i Vännäs ska betala 1 700 kronor mer per år när de nya taxeringsvärdena fastställs 2018, medan ägarna till lyxvillorna i Djursholm inte får någon merkostnad, kräver ett betydligt bättre svar än Villaägarnas frysta taxeringsvärden – som huvudsakligen innebär att de rika villaägarna inte ska behöva betala ett öre mer.

Vänsterpartiet gillar rättvisa. När det gäller beskattningen av fastigheter så måste en villas marknadsvärde tillåtas slå igenom mer än idag.

Vi har länge haft målet om att klara goda bostäder och livsmiljöer för alla. Men det innebär att vi hjälps åt. Vi behöver vara beredda att beskatta dem som exempelvis tjänat mycket på de gamla statliga bostadspolitiska subventionerna och på så sätt omfördela till dem som idag står utanför bostadsmarknaden. Det kallas solidaritet.


Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)
Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson (V)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.