Debatt

Äldre och sjuka betalar priset för invandringen

Jimmie Åkesson: Fem år efter tillfälliga asyllagen är vi på väg mot ruta ett igen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag, fem år efter den tillfälliga asyllagen, börjar regeringen åter ta steg för att hamna på ruta ett igen. Invandringen ska återigen ökas och detta i ett läge när svensk välfärd nu mer än någonsin behöver mer resurser, skriver Jimmie Åkesson.
I dag, fem år efter den tillfälliga asyllagen, börjar regeringen åter ta steg för att hamna på ruta ett igen. Invandringen ska återigen ökas och detta i ett läge när svensk välfärd nu mer än någonsin behöver mer resurser, skriver Jimmie Åkesson.

DEBATT

DEBATT. Den 24 november 2015 presenterade regeringen en tillfällig lagstiftning, med syfte att minska antalet flyktingar till Sverige.

Bara ett par månader tidigare hade statsminister Stefan Löfven fällt det numera klassiska utlandet ”mitt Europa bygger inga murar”.

I dag, fem år senare, börjar regeringen åter ta steg för att hamna på ruta ett igen. Invandringen ska återigen ökas och detta i ett läge när svensk välfärd nu mer än någonsin behöver mer resurser.

Under migrationskommitténs arbete visade många en vilja att föra en mer hållbar invandringspolitik. Men kort efter att kommitténs arbete var klart lyckades ändå Miljöpartiet i efterhand pressa Socialdemokraterna till mer liberala regler.

Vilsenheten och inte minst tafattheten kopplad till invandringspolitiken har åsamkat vårt land enorma skador. Generationer efter oss kommer att tvingas hantera det faktum att dagens vänsterliberala regering, i likhet med sin borgerliga föregångare, saknat all form av sans och balans.

Deras utgångspunkt att utforma en politik som upplevs som politiskt korrekt, i stället för att försöka se och förstå verkligheten är minst sagt problematisk.

Det är direkt oanständigt.

Det borde inte vara särskilt svårt att räkna ut att världens mest generösa invandringspolitik i kombination med en välfärd som bygger på devisen, gör din plikt kräv din rätt, inte är ett långsiktigt hållbart koncept.

Inte på grund av att många av de människor som kommer till vårt land inte vill väl. Inte på grund av att de inte med all sin kraft försöker skapa sig ett bättre liv. Det är inte på deras axlar skuggan ska falla. Det är oansvariga politiker, vars kravlösa politik orsakat splittring och otrygghet som bär på ansvaret.

Det finns i dag varken skolor, jobb eller bostäder nog att fylla de behov som den ansvarslösa politiken har fört med sig. Vad som däremot finns är en lång lista av skyldigheter och utmaningar som faller rakt ned i famnen på svenska kommuner och som i grunden påverkar vår gemensamma välfärd negativt.

Priset betalas av våra äldre, sjuka och löntagare som trots att de kämpat ett helt liv, får se välfärden kollapsa när den behövs som mest.

Att mitt i detta tala om att ” Mitt Europa bygger inga murar”, för att sedan lagstifta i motsatt riktning och nu återigen sända signalen om att det är Sverige alla världens flyktingar ska åka till, är så oerhört tondövt.

De åtgärder som i desperation vidtogs i dag för fem år sedan var dessutom otillräckliga och kom för sent. Regeringen talade då om att Sveriges migrationspolitik skulle innebära EU:s miniminivå vad gäller regelverket. Men samtidigt har Sveriges mottagande fortsatt att med råge överstiga våra nordiska grannländers.

Samtidigt som Sverige lånar till budgeten är vi per capita fortsatt i toppen när det gäller asyl- och anhörighetsinvandring.

Under förra året beviljade Sverige uppehållstillstånd med bäring på familjeskäl och asyl, i en takt som placerar oss i toppkategorin i Europa. När vi nu tydligare än någonsin behöver ett asylstopp går regeringen i motsatt riktning. Det är häpnadsväckande illa.

När Coronapandemin är över kommer vår förmåga att ställas på prov. Vi kommer som nation att möta en verklighet som likt ett tungt ok, bär på den naiva ansvarslösa politikens historik. Regeringens oförståelse för det humana och rättvisa i att sätta sina egna äldre och sjuka före storsatsningar på andra länders medborgare, kommer att medföra ett högt pris.

Nu är anständighetens gräns nådd. Sverige behöver en ny regering, präglad av Sverigedemokraternas ansvarsfulla politik.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Nya hårda asyllagen

LÄS VIDARE

DEBATT Äntligen kan Sverige få en stram migrationslag

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya hårda asyllagen

Invandringspolitik

Välfärd

Socialdemokraterna

Integrationspolitik

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna