Löfven har lagt sig platt för Miljöpartiet

Ulf Kristersson: I går kollapsade S om migrationspolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gårdagens besked från S är ett svek, och det är djupt ansvarslöst. Det saknar stöd hos svenska folket. Och det kommer att leda till att de svåra integrationsproblem som vi dagligen ser kommer bli värre, skriver Ulf Kristersson.
Gårdagens besked från S är ett svek, och det är djupt ansvarslöst. Det saknar stöd hos svenska folket. Och det kommer att leda till att de svåra integrationsproblem som vi dagligen ser kommer bli värre, skriver Ulf Kristersson.

DEBATT. I går kollapsade Socialdemokraterna i migrationsfrågan.

Efter sommarens märkliga turer, när S vissa dagar lät som om de ville göra upp med oss moderater om en betydligt stramare invandringspolitik och andra dagar ville förhandla även åt MP, så kom i går regeringens eget besked.

Resultatet ska ses i ljuset av att Stefan Löfven minst tre gånger på storslagna presskonferenser de senaste åren sagt att Sverige måste minska invandringen – rejält. Och i ljuset av att han bara häromveckan till slut själv insåg det de flesta insett för länge sedan: att stor invandring, dålig integration och mycket kriminalitet hänger ihop.

Men i går landade alltså hans regering i ett förslag som kommer att öka invandringen om det genomförs.

Det går inte att dra någon annan slutsats av gårdagens muntliga besked än att Socialdemokraterna har lagt sig platt för Miljöpartiet, och nu låter detta påtagligt lilla parti med påtagligt avvikande uppfattning om just invandring bestämma också regeringens politik.

Det går inte heller att dra någon annan slutsats än att när det väl var dags att fatta beslut, så valde S att behålla regeringsmakten framför att behålla sin politiska integritet och framför allt landets intresse.

Det är ett svek, och det är djupt ansvarslöst. Det saknar stöd hos svenska folket. Och det kommer att leda till att de svåra integrationsproblem som vi ser resultaten av dagligen förblir olösta, ja rent av kommer bli värre.

Jag vet att många hårt arbetande kommunalråd runt om i Sverige – med olika partifärg – kommer bli mycket bekymrade. De försöker freda utsatta områden från ännu större sociala problem och kriminalitet och vet att det kräver en minskad invandring till Sverige. Socialdemokraternas svar till dem blev att regeringsmakten kräver sina offer och att just dessa kommuner offrades först.

”Gymnasielagen” är en omskrivning för den obegripliga lagstiftning som gav främst ensamkommande unga män uppehållstillstånd trots att de saknade skyddsskäl.

Den lagen var en olycka redan från början, och nu vill regeringen göra den ännu mer generös. Dessa män ska få stanna längre även om de inte har ett jobb.

Detta är i praktiken ett stort steg mot en allmän amnesti, även om inget av regeringspartierna vågar säga det högt. Dessutom vill regeringen nu ha en ny skyddsgrund så att ännu fler personer utan egentliga asylskäl ändå ska få stanna i Sverige.

Migrationspolitiken är bara en i raden av frågor där Socialdemokraterna viker ner sig för Miljöpartiet, eftersom det är deras enda sätt att klamra fast sig vid makten.

I normala koalitionsregeringar delar man mål och färdriktning och kompromissar om de konkreta medlen. Den här regeringen har varken mål eller färdriktning och kompromissar därför om allt som annars skulle leda till regeringskris.

Framtidens statsvetare kommer hålla lektioner om detta och vilken skada detta gjorde för tilltron till svensk politik.

Moderaterna kommer göra allt vi kan för att stoppa detta. Inte för att vi är emot ett internationellt öppet och dynamiskt Sverige, utan för att vi är övertygade om att svensk ogenomtänkt invandringspolitik har nått vägs ände.

Den respekteras inte, varken i Sverige eller utomlands. Inte ens i de länder som många asylsökande kommer ifrån. Den uppfattas i stället som naiv och aningslös. Och den har länge nu lett till så svåra sociala problem att vi måste agera.

Tusentals vuxna som aldrig lär sig svenska och aldrig får ett jobb. Tusentals barn som växer upp i trångboddhet, utan kontakt med det vanliga Sverige. Och numera tusentals unga män som begår riktigt allvarliga brott, skrämmer vittnen till tystnad och skipar sin egen rättvisa.

Ska vi på allvar lösa dessa problem, så måste invandringen samtidigt minskas. För kommer det hela tiden nya människor, är det omöjligt att lyckas med integrationen.

Vill man ha en stor invandring, bör man vara ärlig nog att säga det i klartext. Och sedan låta väljarna bestämma hur de vill ha det.

Jag vet att det finns majoritet bland svenska folket för att minska invandringen och för att på allvar ta tag i de allvarliga problemen. Jag hoppas att den majoriteten även finns i riksdagen.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Texten är även publicerad på debattörens Facebook-sida.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE