Debatt

Nu behöver Malmö en ekonomisk vitaminkick

C: Här är nödvändiga satsningar på stadens företag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Genom att satsa på våra företag säkerställer vi ett levande Malmö även efter krisen, skriver Charlotte Bossen och Niels Paarup-Petersen.
Genom att satsa på våra företag säkerställer vi ett levande Malmö även efter krisen, skriver Charlotte Bossen och Niels Paarup-Petersen.

DEBATT

DEBATT. Coronakrisen lämnar ingen oberörd. Arbetslösheten i Malmö är nu rekordhög och många företag går en nattsvart vardag till mötes. Samtidigt räknar Malmö stad med stora hål i budgeten för ekonomiskt bistånd.

Under måndagen presenterade regeringen tillsammans med Centerpartiet ett batteri med kraftfulla åtgärder för att kickstarta arbetsmarknaden i hela landet.

Nu förväntar vi oss att stadens styrande partier, Socialdemokraterna och Liberalerna, agerar även på lokal nivå.

Malmö är en fantastisk stad. Många har det bra, bättre än någonsin. Men inte alla.

De klyftor som under årtionden satt staden på kartan växer i kölvattnet av pandemin. Kostnaderna för försörjningsstöd ökar och arbetslösheten ligger på nu på rekordhöga 16,3 procent.

Samtidigt har 254 företag gått i konkurs i år. Besöksnäringen har haft de extra tufft. Under våren och sommaren har anrika krogar, butiker och kaféer fått stänga.

Under sommaren antog kommunfullmäktige efter förslag från bland annat Centerpartiet ett krispaket för att lindra pandemins effekter på stadens ekonomi.

Extra pengar till arbetsmarknadsinsatser, utökat stöd till föreningslivet och borttagna avgifter för markupplåtelser var några av förslagen. Åtgärderna var i ett första skede välkomna.

När arbetslösheten nu fortsätter att stiga behövs dock fler och mer kraftfulla åtgärder.

I måndags presenterade regeringen tillsammans med Centerpartiet ett förslag på budget. Budgeten är starkt präglad av coronakrisen och dess effekter på samhällsekonomin.

Därför innehåller den viktiga insatser för att skapa fler jobb och göra Sverige grönare. Bland annat görs historiskt stora skattesänkningar för att kickstarta landets ekonomi. Dessutom får landets kommuner och regioner mer pengar.

Centerpartiet i Malmö välkomnar de rekordstora satsningar som görs på nationell nivå för att hjälpa landet genom krisen. Samtidigt ser vi ett stort behov av att satsningarna efterföljs av riktade kraftiga åtgärder även på lokal nivå.

Ska vi kunna återstarta stadens ekonomi måste alla som kan jobba ha ett jobb att gå till. Samtidigt behöver vi underlätta för stadens företag. Det är våra företag som bygger Malmö starkt, utan dem inga jobb, ingen skattekraft och ingen tillväxt.

Genom att satsa på våra företag säkerställer vi ett levande Malmö även efter krisen.

Därför vill vi i Centerpartiet se helt borttagna tillsynsavgifter för företag i Malmö. Vi vill också att alla avgifter för markupplåtelse skall tas bort, även under 2021, och öka kommunen stöd till besöksnäringen. Vi vill också att kommunen ska se till att effektivisera ansökningsprocesserna för företag som behöver olika typer av tillstånd, den som vill starta företag ska kunna göra det snabbt och enkelt.

Samtidigt som vi stödjer våra företag måste kommunen också se till att fler jobbar. Ska vi komma till rätta med stadens utanförskap behöver fler barn se sina föräldrar gå till ett jobb.

Därför vill vi stärka uppföljningen för de som går på ekonomiskt bistånd, för att garantera att allt görs för att på bästa sätt hjälpa biståndstagande vidare till egen försörjning. Vi vill också införa ett aktivitetskrav för alla som tar emot försörjningsstöd och öka stadens samarbeten med ideella föreningar.

Centerpartiet tror på Malmö. Med rätt förutsättningar har staden möjlighet att växa och ta sig ur krisen starkare. Vi hoppas därför att stadens styrande partier har den politiska handlingskraft som krävs.

Det är dags att även ge Malmö stad en ekonomisk kickstart.


Charlotte Bossen, gruppledare i kommunfullmäktige (C)
Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot Malmö (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Malmö

LÄS VIDARE

DEBATT Så vill vi använda välfärdsmiljarderna

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Niels Paarup-Petersen

Centerpartiet

Coronaviruset

Ekonomisk politik

Socialdemokraterna

Liberalerna