ÅSIKT

Städa framför din egen dörr, Hökmark

Replik från S om Rumänien och EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Fem socialdemokrater i Europåparlamentet tycker att Gunnar Hökmark bör fundera på sin syn på Ungerns premiärminister Viktor Orbán (bilden).
DEBATT

REPLIK. Låt oss börja med det självklara. Alla förändringar som leder till ökad korruption i EU är oacceptabla. Detta framfördes också av företrädare för den socialdemokratiska gruppen under Europaparlamentets förra plenarsession, när  vi debatterade situationen i Rumänien.

Vi delar denna uppfattning fullt ut och har varit tydliga i denna kritik gentemot ledamöter från det rumänska socialdemokratiska partiet. 

Nästa steg blir att Europaparlamentets ansvariga utskott för medborgerliga fri och rättigheter kommer inleda en djupgående granskning. Vi stöder det och ser fram emot en tuff granskning av de rumänska lagändringarna. 

Men, som Hökmarks slutkläm antyder, så handlar hans fråga egentligen inte om Rumänien, utan en önskan att slå tillbaka mot den kritik som riktats mot Ungerns regering. 

Det går en tydlig röd tråd från Hökmarks försvar av Ungerns premiärminister Viktor Orbán i replikskiften med DNs ledarredaktion till när han hävdat att Europarlamentet inte är en ”domstol” och man därför inte kan diskutera utvecklingen i Ungern (vilket märkligt nog inte gäller Rumänien).

För alla som följt Hökmarks framfart till Orbáns försvar blir talet om avståndstagande lätt surrealistiskt. Det slutliga beviset är hur Orbán på partiets kongress 2015, som inbjuden talare tackade moderater och övriga systerpartier för hur man skyddat den ungerska regeringen i svåra tider, när man provat nya lösningar.

Vi har tidigare uppmanat moderaterna att kräva att Orbáns parti Fidesz utesluts från sin partigrupp. Vågar du ställa dig bakom kravet denna gång? Städa framför egen dörr Hökmark.


Marita Ulvskog, Europaparlamentariker (S) 
Olle Ludvigsson, Europaparlamentariker (S) 
Jytte Guteland, Europaparlamentariker (S)
Jens Nilsson, Europaparlamentariker (S)
Anna Hedh, Europaparlamentariker (S)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM