ÅSIKT

Vår dotter dog fyra gånger – hjälp oss!

Robban Widell, pappa: Låt oss föräldrar få använda medlet som räddade hennes liv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: JOHNÉR/TT
Jag och min hustru har väldigt svårt att förstå att det ska behöva gå så oerhört långsamt att få till enkla föreskrifter för nässprayen Naloxon till oss anhöriga. Motgiftet räddar liv, skriver Robban Widell till Folkhälsominister Gabriel Wikström. Kvinnan på bilden har inte med texten att göra.
DEBATT

DEBATT. Hej Gabriel Wikström!

Jag heter Robban Widell. Jag är 50 år, gift och är pappa till två vuxna barn. Vår dotter är 24 år och har en svår beroendeproblematik – och har haft det sen hon var 14.

Med åren som gått har vi, jag och hustrun, blivit allt mer luttrade ju mer vi lärt oss om hur svensk narkotikapolitik fungerar. Men, Gabriel, den ständiga oron och ångesten, den kommer vi inte undan, den lägger sig aldrig hur luttrade och erfarna vi än blir.

För cirka ett år sedan dog vår dotter fyra gånger på en månad. Varje gång var det tillfälligheter som gjorde att hon överlevde. Väktare som öppnade dörren till en toalett, en privatperson som hittade henne i en trappa utomhus, en vän … Och i samtliga fall var det motgiftet Naloxon som räddade henne.

Gabriel, jag har lärt mig hur Naloxon fungerar. Naloxon har ingen som helst vanebildande effekt, Naloxon går inte att överdosera med skadliga konsekvenser. Naloxon ger inget som helst rus.

Den enda effekten av Naloxon är att det räddar liv!

Folkhälsominister Gabriel Wikström, tänk dig att insulin endast får ges till diabetiker av utbildad personal på en akutmottagning när den sjuke redan hamnat i koma. 

Galet, eller hur?

Jag och min hustru har väldigt svårt att förstå att det ska behöva gå så oerhört långsamt att få till enkla föreskrifter för Naloxon till brukare, anhöriga och vänner.

Trygghet borde vara ledordet. Nu har jag just fått veta att Läkemedelsverket sagt nej till försök med Naloxon i Stockholm och Malmö

Det är väldigt svårt att förstå när det handlar om en livräddande  substans och ingenting annat. Vi skulle så gärna vilja veta, Gabriel Wikström, om du som hälsominister kan göra något. Göra något nu. Omgående.

För det dör människor där ute.

Fler av dem skulle säkerligen klarat sig om de eller någon i deras absoluta närhet haft tillgång till Naloxon. Jag tror och hoppas att du kan träda in och genast sätta igång en snabbutredning om detta.

För det är bråttom. Jag älskar min dotter till universums slut. Tusentals anhöriga sitter där ute och älskar sina barn, syskon, föräldrar och vänner. Snälla! Hjälp oss.


Robban Widell, pappa


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM