Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Kristersson, sviker du dem som byggt landet?

Kommunal och Byggnads: Tidöregeringen bäddar för att riva upp trygghetspensionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-21

Den tidigare S-regeringen införde trygghetspensionen som gör det möjligt för äldre som söker sjukersättning att få en mildare arbetsprövning. Nu befarar vi att regeringen öppnar upp för att avskaffa reformen, skriver Kommunal och Byggnads.

DEBATT. Den som bidragit till att bygga Sverige och jobbat ett långt och slitsamt arbetsliv ska inte tvingas leva i fattigdom.

Efter påtryckningar från Kommunal och Byggnads införde den tidigare socialdemokratiska regeringen trygghetspensionen. Den gör det möjligt för äldre som söker sjukersättning att få en mildare arbetsprövning. För de som har max fem år kvar till pensionsålder ska arbetsförmågan prövas mot de jobb som de haft de senaste 15 åren, inte mot hela arbetsmarknaden.

 

Syftet var att bidra till värdigare villkor för personer som utför samhällets allra tyngsta arbeten. Det handlar om byggjobbare som monterat, borrat och lyft i alla väderlekar. Undersköterskor som säkerställt vård och omsorg till äldre och sjuka. Jobb som sliter på kroppen.

Nu befarar vi att Tidöregeringen håller på att vända dem ryggen och riva upp reformen. Kommunal och Byggnads kan inte acceptera det. Trygghetspensionen ska finnas kvar. Alla har rätt till en trygg pension, även om kroppen inte orkar hela vägen.

 

Förra året höjdes pensionsåldern till 67 år och ytterligare höjningar kommer att ske framöver. Men långt från alla klarar att arbeta hela vägen till pension. För få kollegor, hög arbetsbelastning, tajta scheman och tunga lyft. Det är en alldeles för vanlig vardag för medlemmar i Kommunal och Byggnads.

I en undersökning som Kommunal genomfört, där 63 000 personer deltog, svarar sju av tio medlemmar att de är oroliga över att de inte ska orka arbeta till pensionsåldern. Bland undersköterskor inom äldreomsorgen uppgav hela 77 procent att de var oroliga för att inte orka jobba hela vägen.

 

Trygghetspensionen har gett effekt sedan den infördes i september 2022. Fler äldre och utslitna har fått sjukersättning och ökningen är särskilt påtaglig för dem med förslitningsskador och fysiskt krävande yrken. Fler får också ersättning för psykiska diagnoser.

Men förra året beslutade regeringen om tilläggsdirektiv till den utredning som utvärderar de förbättringar som gjorts av sjukförsäkringen. Direktivet innebär att regeringen öppnar upp för att avskaffa trygghetspensionen och slå sönder flera viktiga delar av socialförsäkringssystemet som fortfarande fungerar.

Utredningen ska presenteras i mars 2024 och det finns alltså risk att trygghetspensionen rivs upp innan den knappt hunnit börja verka.

 

Det kanske inte är särskilt oväntat att Ulf Kristersson hamnar i sina gamla politiska hjulspår. När han var socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering, under åren 2010–2014, utförsäkrades tusentals personer som drabbats av sjukdom på grund av sitt arbete. I spåren av finanskrisen bantade han trygghetssystemen för utsatta grupper på arbetsmarknaden.

Nu genomför Tidöregeringen nedskärningar i a-kassan, mitt i brinnande lågkonjunktur, och mycket talar för att även trygghetspensionen ryker. Trygghetssystemen är under attack igen.  

 

Statsministern har kanske svårt att förstå hur livet ser ut för de som utför samhällets tyngsta arbeten. Att det många gånger helt saknas möjligheter att påverka sin arbetsmiljö och återhämtning.

Vi känner att vi måste ställa dessa frågor, eftersom Tidöregeringen signalerar allt annat än förståelse för vanligt folk. Tycker Ulf Kristersson att de människor som byggt vårt land och välfärd ska kastas ut i fattigdom när hälsan börjar svikta? Att en 64-åring med kronisk värk ska se sig om efter en annan typ av jobb?

Inför att utredningen ska presenteras vill Kommunal och Byggnads igen vara tydliga: Att skära ned i trygghetssystemen vore ett hån mot de som säkerställer svensk välfärd eller bygger våra bostäder.


Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal
Johan Lindholm, ordförande, Byggnads

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.