Debatt

S, ni avskaffade husläkarreformen

Slutreplik från L-politiker om en ny primärvårdsreform

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

På senare år har även socialdemokrater ofta talat väl om en stark primärvård. Valfriheten har man varit mindre intresserad av, skriver Jonas Andersson, Anna Starbrink och Gilbert Tribo.
På senare år har även socialdemokrater ofta talat väl om en stark primärvård. Valfriheten har man varit mindre intresserad av, skriver Jonas Andersson, Anna Starbrink och Gilbert Tribo.

DEBATT

SLUTREPLIK. Behovet av en primärvårdsreform har blivit tydlig för allt fler. Det är glädjande att även Socialdemokraterna sedan några år tillbaka anslutit sig till kampen för en stark, trygg, nära vård som kretsar kring husläkaren och teamet av kompetenser på vårdcentralen.

När Dag Larsson (S) angriper Liberalerna i frågan blir det dock väldigt bakvänt.

Sedan 1976 har Liberalerna (tidigare Folkpartiet) drivit frågan om en utbyggd nära vård, byggd kring husläkaren, den egna fasta läkarkontakten som man får välja själv. Kombinationen av tillgänglighet, kontinuitet och valfrihet har vi sett som framgångsfaktorer för en stabil, trygg vård.

1994 beslutade riksdagen på initiativ av den liberale sjukvårdsministern Bo Könberg om en nationell husläkarreform. Dag Larssons partikamrater avskaffade den kvickt så snart de fick chansen.

På 2000-talet har det blivit uppenbart för allt fler att den svenska primärvården måste stärkas och att husläkarna måste få en central roll.

På senare år har även socialdemokrater ofta talat väl om en stark primärvård. Valfriheten har man varit mindre intresserad av, trots att möjligheten att välja sin egen, fasta husläkare vore värdefullt för människors trygghet, för kontinuiteten i vården, och för upplevelsen av att ha makt över sin egen vardag.

Och de vackra orden har sällan följts av så mycket handling. 2014–2018 var i mycket förlorade år för svenska sjukvårdsreformer. Liberalerna fortsatte samtidigt driva husläkar- och primärvårdsfrågorna även nationellt och avsatte resurser för att genomföra reformer i våra budgetalternativ i riksdagen.

I Januariavtalet har vi liberaler kunnat sätta en stark liberal prägel på många politikområden, inklusive sjukvården. ”Rätten till en fast läkarkontakt säkras. Det ska bli attraktivt för läkare att arbeta i primärvården och därigenom öka tillgänglighet och valfrihet. Det ska bli enklare att bedriva vård på landsbygden.”

Vi är väldigt glada att S och Dag Larsson också skriver under på detta.


Jonas Andersson, hälso- och sjukvårdsregionråd Västra Götaland (L)
Anna Starbrink, hälso- och sjukvrådsregionråd Stockholm (L)
Gilbert Tribo, hälso- och sjukvårdsregionråd Skåne (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Dag Larsson

LÄS VIDARE

DEBATT. L: Nu är det dags för vår reform för vården

ÄMNEN I ARTIKELN

Dag Larsson

Anna Starbrink

Vård & omsorg

Liberalerna

Socialdemokraterna

Bo Könberg