M, ni tänker fel kring gängvåldet i Uppsala

Replik fån S om arbetet mot kriminaliteten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna lokalt i Uppsala talar om att det ”inte spelar någon roll om vi har en bra skola” för att knäcka kriminaliteten. Det är både kortsiktigt och felaktigt tänkt, skriver Erik Pelling och Gustaf Lantz.
Moderaterna lokalt i Uppsala talar om att det ”inte spelar någon roll om vi har en bra skola” för att knäcka kriminaliteten. Det är både kortsiktigt och felaktigt tänkt, skriver Erik Pelling och Gustaf Lantz.

REPLIK. Ingen Uppsalabo eller invånare i Sverige ska behöva uppleva rädslan av en sprängning utanför sin dörr eller att ett skott avfyras på gatan. Ingen förälder ska behöva förklara för sina barn varför de behövde evakuera byggnaden under natten. Det är detta som driver vår ihärdiga kamp för att knäcka gängkriminaliteten.

Moderaterna tar till stora ord i denna debatt. Men de har missat halva poängen.

Sedan den socialdemokratiska regeringen tillträdde har vi påbörjat den största utbyggnaden av polisen i modern tid för att få fram 10 000 fler polisanställda till 2024. Det är en enorm satsning, och vi är på god väg. I dag är polisen ungefär 3 000 fler än när regeringen tillträdde. Det gör att polisen nu kan öka sin närvaro, utreda och lösa upp fler brott.

Polisen behöver också fler verktyg för att kunna angripa kriminaliteten mer effektivt. Därför har vi skärpt ett femtiotal straff, gett polisen fler möjligheter till kameraövervakning, hemlig dataavläsning med mera. Vi har också skärpt vapenlagstiftningen. Tidigare kunde en person som ertappades med vapen på gatan vara släppt igen på kvällen. Nu sker automatisk häktning och man står inför två års fängelse.

Hela det omfattande trygghetsarbete som nu finns i vår kommun har framkommit sedan vi socialdemokrater tog över makten år 2014. Sedan dess har vi anställt kommunala ordningsvakter som patrullerar våra gator och torg, utökat kameraövervakningen i staden, byggt upp ett samarbete mellan skola, socialtjänst och polis och arbetat fram flera nya brottsbekämpande och trygghetsskapande åtgärder tillsammans med polisen.

Vi har tagit fram närmare 90 olika insatser för att vända den negativa utvecklingen i vår särskilt utsatta stadsdel Gottsunda och vi arbetar just nu fram ett kraftfullt trygghetspaket för att göra stadsdelen Gränby säkrare och tryggare.

Sanningen är att vi socialdemokrater oftast är överens med Moderaterna om vilka snabba, brottsbekämpande åtgärder som behövs för att knäcka gängkriminaliteten, både nationellt och här i Uppsala. Men i det långsiktiga arbetet så fallerar oppositionen.

Moderaterna lokalt i Uppsala talar om att det ”inte spelar någon roll om vi har en bra skola” för att knäcka kriminaliteten. Det är både kortsiktigt och felaktigt tänkt.

För att knäcka gängkriminaliteten måste vi bryta rekryteringen till gängen. Vi måste återuppbygga tilltron till samhället och att det alltid går att välja ett bättre liv. Att man kan lyckas i skolan, hitta en bostad och skaffa sig ett jobb. Vi socialdemokrater vill bygga ett starkt samhälle, där ingen väljer ett liv i kriminalitet från första början.

Men ska vi lyckas med det, ja då behöver vi också investera i vår gemensamma framtid. Vi behöver, utöver våra brottsbekämpande insatser och satsningar på fler poliser, satsa på skolan och på välfärden. För oss som socialdemokrater kommer det alltid gå före att sänka skatten.


Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun (S)
Gustaf Lantz, riksdagsledamot från Uppsala och ledamot i justitieutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE