Samvetsfrihet gynnar patientsäkerheten

Slutreplik från Skandinaviska människorättsjuristerna om villkor för barnmorskor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förbunden borde sluta verka för åsiktsdiskriminering och i stället tillerkänna vårdpersonal samvetsfrihet i enlighet med Europakonventionen, skriver Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand.
Förbunden borde sluta verka för åsiktsdiskriminering och i stället tillerkänna vårdpersonal samvetsfrihet i enlighet med Europakonventionen, skriver Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand.

SLUTREPLIK I en replik på vår debattartikel om anställningsvillkor för vårdpersonal i strid med mänskliga rättigheter, påstår Mia Ahlberg och Eva Uustal att ”det förekommit flera dödsfall i Italien” på grund av personal som åberopat samvetsfrihet, och att ”kvinnor har mycket svårt att få vård vid abort” trots att inte en enda källa anges.

Ahlbergs och Usstals osanna uppgifter bestrids från en offentlig rapport från Italiens hälsoministerium som tydligt anger att kvinnor inte förhindras att göra abort, och att det snarare är den stora efterfrågan på BB-vård som har aktualiserats och precis som i Sverige utförs inga aborter på BB.

Barnmorskeförbundet och föreningen för obstetrik vet att samvetsfrihet fungerat i Sverige i 40 år och att barnmorskor kan rotera mellan BB och förlossningsvård.

Samvetsfrihet fungerar väl i över 40 länder i Europa, inte minst i våra grannländer Danmark och Norge. Men att ideologiskt ta strid för människorättsvägran av samvetsfrihet verkar vara viktigare för förbunden än att lösa den akuta barnmorskebristen inom förlossningsvården i Sverige som drabbar patientsäkerheten och kvinnors rätt till vård och hälsa.

Förbunden borde sluta verka för åsiktsdiskriminering och i stället tillerkänna vårdpersonal samvetsfrihet i enlighet med Europakonventionen och internationella medicinsketiska normer från gynekologernas förbund, världshälsoorganisationen och internationella etiska koden för barnmorskor.


Ruth Nordström, chefsjurist, Skandinaviska människorättsjuristerna
Rebecca Ahlstrand, jurist, Skandinaviska människorättsjuristerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE