Debatt

KD, er politik är unken och gammaldags

Debattören: Vi behöver inte reformer som kvinnofällan vårdnadsbidrag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

KD kombinerar politik för att öka skyddet från våld för kvinnor med en politik som minskar deras möjlighet till ekonomisk självständighet. Det är inte modernt och nytt, skriver Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor.
KD kombinerar politik för att öka skyddet från våld för kvinnor med en politik som minskar deras möjlighet till ekonomisk självständighet. Det är inte modernt och nytt, skriver Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor.

DEBATT

DEBATT. I går bekräftade Ebba Busch Thor i programmet ”Bara politik” att Kristdemokraterna tycker att barnmorskor ska ha rätt att vägra utföra aborter. Samma dag avslöjades också att Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson under sina fyra år som EU-parlamentariker frekvent har röstat emot kvinnors rätt till abort.

Kristdemokraterna framstår som ett allt större hot mot kvinnors rättigheter. Sverigedemokraterna är alltjämt ohotade ledare vad det gäller att föra kvinnofientlig politik, och deras hantering av sina egna kvinnliga politiker är under all kritik. Men med SD vet vi åtminstone vad vi får – Ebba Busch Thor talar ofta varmt om kvinnors rättigheter och vill föra fram ”en ny feminism”, en ny borgerlig feminism. Vilka är då den nya feminismens politiska förslag? Utöver att inte stå upp för aborträtten och vilja införa vårdvägran för barnmorskor?

Kristdemokraterna har den senaste tiden lyft våldet och det sexuella våldet som kvinnor utsättas för. Även om vi vänder oss mot delar av retoriken, uppskattar vi alltid när denna enormt viktiga fråga får den uppmärksamhet den förtjänar.

När det gäller kvinnors ekonomiska frihet däremot, lyser feminismen med sin frånvaro. Grunden för Kristdemokraternas familjepolitik är valfrihet. KD visar på en stor historielöshet när man hela tiden pratar om valfrihet, som om den vore självklar. Samma reformer som har gett kvinnor i Sverige den valfrihet som vi har i dag, vill Kristdemokraterna nagga i kanten. Man vill bland annat ta bort de öronmärkta pappamånaderna och återinföra vårdnadsbidraget, nu under namnet barnomsorgspeng.

Vi vet att införandet av öronmärkta månader i föräldraförsäkringen 1995 och 2002 gav stor effekt. Senast den 14 maj kom en ny analys från Försäkringskassan som visar att den tredje öronmärkta månaden i föräldraförsäkringen också har fått pappor att öka sitt uttag av föräldradagar. Vårdnadsbidraget var en reform som hade mycket negativa effekter på kvinnors sysselsättning i våra utanförskapsområden och ledde till att många barn som skulle haft stor nytta av förskolan för att bland annat lära sig svenska inte fick den möjligheten.

Vi kvinnor behöver knappast mer av reformer som vårdnadsbidrag som är en kvinnofälla och ett hinder för integration. Vi behöver inte heller förslag som minskar våra möjligheter att bestämma över våra egna kroppar. KD:s förslag om en ”samvetsklausul” i abortvården går stick i stäv med att sätta patientens rättigheter, integritet och behov i första rummet. I Italien hänvisar mer än 70 procent av gynekologerna till samvetsfrihet för att vägra utföra aborter. På sikt kan införandet av samvetsfrihet utgöra ett allvarligt hot mot den fria aborträtten.

Kristdemokraterna kombinerar politik för att öka skyddet från våld för kvinnor med en politik som minskar vår möjlighet till ekonomisk självständighet och som minskar vår rätt att bestämma över våra egna kroppar. Det är inte modernt och nytt. Det är gammaldags och unket! Kristdemokraternas nya feminism visar sig till slut inte vara ny utan bara gammal hederlig konservatism, fast i en ny feministisk kostym!


Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kristdemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna

Jämställdhet

Liberala kvinnor

Vårdnadsbidrag

Feminism

Kvinnolöner

Föräldraförsäkringen