Debatt

Vi stöder våra barn som klimatsrejkar

Föräldrar i 19 länder: De unga har gett oss signalen – nu är vi skyldiga att agera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vad våra barn berättar har forskningen sagt i många år. Det finns ingen tid kvar, skriver Frida Berry Eklund, Jörg Hellkvist, Gudrun Schyman och Pia Björstrand tillsammans med 50 andra föräldraorganisationer världen över.
Vad våra barn berättar har forskningen sagt i många år. Det finns ingen tid kvar, skriver Frida Berry Eklund, Jörg Hellkvist, Gudrun Schyman och Pia Björstrand tillsammans med 50 andra föräldraorganisationer världen över.

DEBATT

DEBATT. Den 15 mars 2019, demonstrerade 1,6 miljoner studenter från 125 länder och fler än 2 000 städer för att kräva omedelbara och ambitiösa beslut för att undvika klimatkrisen.

Klimatförändringarna accelererar nu långt bortom vad som förväntades för ens tio år sedan, och vi är på väg att förlora racet. Internationella, nationella och regionala åtgärder har ”varit på väg” sedan 1990-talet. Vår nuvarande takt för att minska utsläppen är långt ifrån vad som behövs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C, trots Parisavtalets åtaganden.

För att vi ska lyckas nå målet om 1,5°C måste vi öka takten femfaldigt. Än värre är att vi redan har nått över 1°C uppvärmning jämfört med förindustriell tid och vi är nu på väg mot över 3°C inom våra barns livstid, lång bortom vad som anses säkert.   

Vad våra barn berättar har forskningen sagt i många år. Det finns ingen tid kvar.

Klimatförändringarna är inget hot långt borta i tid och rum. Det är en existentiell kris vars effekter vi ser redan i dag: dödliga skogsbränder i Kalifornien, döende korallrev i Australien och historiska värmeböljor och torka i Japan och Sydafrika.

FN räknar med 250 miljoner till en miljard klimatflyktingar inom 50 år. Varje år kan 5–20 miljoner människor förlora sina hem om vi inte raskt stoppar klimatförändringarna.

Den globala ungdomsrörelsen gör det svåra jobbet: de står upp mot den inneboende trögheten i vårt nuvarande globala system för att skydda deras – och vår – framtid.

Våra unga har gett oss signalen, det är nu vår moraliska plikt som vuxna att svara.

Vi – föräldrar, mor- och farföräldrar, vårdnadshavare och alla vi som bryr oss om nästa generation – står med och upp för våra barn. Vi står upp för forskningssamhället, vars analys av den framtid som väntar oss i klimatförändringarnas spår, kräver omedelbar handling.

Därför kräver vi brådskande och mycket mer ambitiösa åtgärder och styrmedel i linje med en framtid där uppvärmningen begränsas till 1,5°C.

Därför kräver vi att politiken ska följa Parisavtalet och FN:s klimatpanel, IPCC:s, specialrapport, “Global Warming of 1.5°C”. Det betyder inte bara att våra globala utsläpp måste ner till noll, men också att det måste ske så snart som möjligt.

Alla länders utsläppsåtgärder måste baseras på rättviseprincipen, att ta i beaktande både historiska utsläpp och förmåga att ställa om.

Våra barn har väckt en medvetenhet och opinion i frågan som vi inte tidigare sett. Deras mod ger oss hopp. Vi är skyldiga dem att agera kraftfullt, för att hopp utan agerande är bara önsketänkande.

Vare sig vi vill eller inte så är vi de sista generationerna som kan ta oss an utmaningen att stabilisera vårt klimat och undvika katastrofala klimatförändringar.  

Nu har vi opinionen med oss men den kan bara fortsätta växa om vi agerar. Att stötta studenterna i deras globala klimatstrejk var det första steget. Som engagerade föräldrar och mor- och farföräldrar, måste vi nu leda och agera med beslutsamhet för att säkra deras framtid. Som medborgare måste vi ge deras röster vingar genom att rösta. Som konsumenter måste vi göra val som främjar vår miljö.

Klimatförändringarna kommer inte att försvinna för att vi väljer att vända bort blicken eller genom att förneka dem. Klimatet kan bara stabiliseras om vi stödjer, verkar och röstar för politik och kandidater som står bakom 1,5-gradersmålet.

Klimatkatastrofen kan undvikas om vi utbildar, inspirerar och engagerar fler att agera. Vi kan lyckas om vi organiserar oss i varje del av samhället.

Föräldrar! Vi finns överallt i samhället: Vi är lärarna i våra klassrum, jordbrukarna på landsbygden, arbetarna i våra fabriker, cheferna i styrelserummen och vi är politikerna som påverkar det politiska systemet. Vi har makten att bygga en säker, rättvis och fossilfri framtid för våra barn och för oss alla.

Att lyckas begränsa klimatförändringarna måste bli det här århundradets största framgång. Tillsammans är vi redo.


Sverige:
Frida Berry Eklund, talesperson, Föräldravrålet
Jörg Hellkvist, Parents For Future Sverige
Gudrun Schyman, Nätverket Fria Pensionärer
Pia Björstrand, Klimataktion


Australien: Australian Parents For Climate Action
Österrike: Parents For Future Austria
Belgien: Grands-Parents Pour Le Climat Belgique, Grootouders Voor Het Klimaat
Kanada: Citizens Climate Lobby Canada
Cypern: Mothers Rise Up
Finland: Ilmastovanhemmat/Climate Parents Finland
Frankrike: Parents For Future France, Grands-Parents Pour Le Climat France, Citoyens Pour Le Climat
Tyskland: Parents For Future Germany, Verband deutscher Schriftstellerinnen und Schriftsteller (Bayern, Berlin)
Indien: #MyRightToBreathe
Irland: Parents Climate Strike
Nederländerna: Dutch Parents For Future, Grootouders Voor Klimaat
Norge: Besteforeldre Mot Global Oppvarming Grandparents/Climate Campaign
Panama: Ciudadanos por un Clima Vivible/Citizens' Climate Lobby Panama
Spanien: Madres Por El Clima, Madres Y Padres For Future España
Sydafrika: Fossil Free South Africa
Schweiz: Parents For Future Switzerland, Grands-Parents Pour Le Climat-Klima-Grosseltern
Storbritannien: Mothers Rise Up, Parents For Future UK, XR Families London, BirthStrike, For Their Future, Rising Up! Manchester Families, Counselling For Social Change, KidLit4Climate
USA: Mothers Out Front, Parents For Future Seattle, ClimateMama, DearTomorrow, Elders Climate Action, Parents For The Planet, 350Brooklyn Families


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi är de sista som kan stoppa klimathotet

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Klimatförändringar

Klimatutmaningen

Klimathotet

Gudrun Schyman