ÅSIKT

Klassförakt att jaga sopåkare, Starbrink

Replik från V om sjukintyg till strejkande sophämtare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Vänsterns Gunilla Roxby Cromvall och Håkan Järnehed skriver replik till Anna Starbrink (L): ”Hur kan det komma sig att du ser som din uppgift att jaga sjukskrivna sopåkare? Det är ett uttryck för både populism och klassförakt.”
DEBATT

REPLIK. Det är inte politiker som bedömer och utfärdar sjukskrivning. Det är en medicinsk bedömning mellan läkare och patient. Anna Starbrink (L), ditt agerande upplevs som ett ministerstyre.

Vi politiker överprövar och granskar inte professionens medicinska bedömningar.

Däremot så har vi ett ansvar för att medborgarnas skattepengar används på bästa sätt och inte slösas bort såsom på exempelvis inkompetenta strumpupphandlingar.

Hur vore det om du Anna Starbrink, ansvarigt hälso- och sjukvårdslandstingsråd, fokuserar på ditt ansvarstagande - se till att vi bedriver en förlossningsvård som fungerar, öppna upp alla de stängda vårdplatserna och resursförstärk psykiatrin.

Listan kan göras lång.

Hur kan det komma sig att du ser som din uppgift att jaga sjukskrivna sopåkare? Det är ett uttryck för både populism och klassförakt.

Vi däremot välkomnar att Försäkringskassan gör en ordentlig individuell bedömning så att det klarläggs vilken diagnos som nu drabbar Stockholms sopåkare, det kan visa sig vara arbetsrelaterat och blir då föremål för åtgärder.

Oavsett anledning till sopåkarnas sjukskrivningar är det inte politikernas uppgift att jaga sjukintyg med blåslampa - snarare att säkerställa att våra verksamheter fungerar som de ska genom rättvisa villkor och fungerande arbetsmiljöer.

Där har du Anna Starbrink lite att jobba på om gällande sjukvården och i stället lämna sjukintygen åt professionen.


Håkan Jörnehed, landstingsråd i Stockholms läns landsting (V)
Gunilla Roxby Cromvall, gruppledare i Stockholms läns landsting (V)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM