Sommaren är här – med rökande bebisar

Peter Siepen: Det är dags att förbjuda rökning på uteserveringar

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lika självklart att man inte får röka på flyg hoppas jag det blir med rökfria uteserveringar, skriver Peter Siepen efter att ha varit ute och ätit med sin dotter och systerdotter.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/BEATRICE LUNDBORG, TT
Lika självklart att man inte får röka på flyg hoppas jag det blir med rökfria uteserveringar, skriver Peter Siepen efter att ha varit ute och ätit med sin dotter och systerdotter.

DEBATT

DEBATT. Sommaren är äntligen här och uteserveringarna kryllar av soldyrkande människor som vill äta en bit mat, dricka gott och tjöta lite under bar himmel. Detta har du och jag längtat efter hela vintern, inte sant!

Men hur klar himlen än är skyms solen något på grund av alla rökare som har uteserveringarna som sista utpost.

Rubriken kanske kan verka lite provocerande men det handlar om att min bebis och alla vi andra som sitter på uteserveringar ska ha rätt till frisk rökfri luft.

Har själv precis ätit en bit god mat med min 1,5-åriga tjej och systerdotter på härlig uteservering i Stockholm, tyvärr hade vi tobaksrök som bordssällskap nästan hela måltiden – mer om det lite senare.

Om några dagar är det 12 år sedan (1 juni 2005) vi fick rökförbud på alla offentliga platser inomhus, en händelse som även applåderades av de flesta rökare. Då hade jag i egenskap av dj hunnit med att vara passiv rökare i över 12 år.

Nu kunde jag göra det jag älskar utan behöva lukta svettig ullstrumpa och äventyra min hälsa. Perfekt för mig som gillar att ha en sund livsstil och ta vara på min snygga kropp.

Åter till lunchen, vi tittade runt innan vi satte oss och allt verkade lugnt. Men bara några minuter senare tände en kvinna som satt där innan oss en cigarett och röken blåste åt vårt håll.

Jag tittade först menade åt kvinnans håll och drog sedan igång en högljudd debatt om ”att jag inte förstår hur folk vågar röka när det är så skadligt för hälsan och att jag hoppas att det snart blir rökförbud på alla uteserveringar”.

Hon puffade lugnt vidare och verkade inte bry sig eller så var hon helt inne i sin egen värld. Till sist tog cigaretten slut, vi pustade ut och fick in vår goda halstrade lax med dillstuvad potatis mums.

Vi hann inte mer än att ta en tugga innan hon tände nästa cigarett. Här var varken vår mat eller bebis nog för att hon skulle ta en paus i puffandet. Kanske var det en hämnd för våra högljudda åsikter om rökning eller så drömde hon om ännu varmare uteserveringar en bit söderöver. 

Hela situationen var ju lite känslig, hon satt trots allt där innan oss. Hur som helst valde vi demonstrativt att byta bord – även denna högljutt muttrande, ”tänk att man inte kan visa lite mer hänsyn vi som har en gullig liten bebis å allt”. 

Vi slog oss ner vid ett bord längre bort och fortsatta äta vår goda lax.

Det går bara några minuter så kände vi röklukt igen, kvinnan hade hunnit lämna men denna gång var det en ståtlig herre som stod och puffade på en cigg till ölen.

Nu körde jag på den empatiskt vädjande stilen, ”får jag bara be dig flytta någon meter så vi slipper få röken på oss?”

Han var jättegullig och flyttade förstående en bit bort och vi fick äntligen äta upp vår mat utan tobaksrök. Lite senare önskar han oss dessutom en trevlig dag.

Kan ni fatta att det fram till 1997 var tillåtet att röka på vissa flyg inom EU? Lika självklart att man inte får röka på flyg hoppas jag det blir med rökfria uteserveringar. Förbud är en hård väg att gå men tyvärr det enda som kommer funka.

Tills det händer har jag en vädjan till dig som tänker röka på en uteservering, avvakta en stund och se dig omkring. Din bordsgranne kanske precis fått in sin mat eller har en liten bebbe som längtar efter att andas lite frisk luft. Tack på förhand för omtänksamheten.


Peter Siepen, dj och renlevare


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN