Varför dumpar Täby sina problem på oss?

Debattörerna: Ta ert ansvar i stället för att ”hjälpa” 23 nyanlända till Linköping

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den sociala dumpningen är ett cyniskt spel där rika, välmående kommuner gör allt för att samhällets mest utsatta ska flytta därifrån. Det måste få ett stopp, skriver debattörerna i ett öppet brev till Erik Andersson, kommunalråd i Täby (tredje från vänster på bilden).
Den sociala dumpningen är ett cyniskt spel där rika, välmående kommuner gör allt för att samhällets mest utsatta ska flytta därifrån. Det måste få ett stopp, skriver debattörerna i ett öppet brev till Erik Andersson, kommunalråd i Täby (tredje från vänster på bilden).

Öppet brev till kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun, Erik Andersson (M).

DEBATT. Hej Erik. Vi skriver till dig eftersom dina moderata kollegor här i Linköping inte vågar göra det.

I januari i år upptäcktes att Täby, där du är kommunstyrelsens ordförande, ägnar sig åt social dumpning mot vår hemkommun Linköping. Täby ”hjälpte” 23 personer att flytta hit, samtliga nyanlända och beroende av försörjningsstöd. Nu söker personerna ekonomiskt bistånd i Linköping i stället för i Täby.

I en tidningsintervju i våras kallade du detta för lögner, men det stämmer inte.

Nyligen föll flera domar i Förvaltningsrätten rörande de här personerna där Linköpings kommun fick rätt i att ansvaret för försörjning vilar på Täby och inte på Linköping.

De utsatta människorna har känt sig tvungna att flytta, eftersom Täby deklarerat att ni inte avser hjälpa till med vettiga bostäder. Nu är de fast i ett rättsligt limbo, samtidigt som segregationen i Linköping späs på.

Vi förstår att du gör vad du kan för att distansera dig från händelsen, för den är både skamlig för er kommunledning och dålig för samhället.

Den sociala dumpningen är ett cyniskt spel där rika, välmående kommuner gör allt för att samhällets mest utsatta ska flytta därifrån. Det måste få ett stopp.

När vi socialdemokrater lyfte frågan här i Linköping, där Moderaterna också styr, blev svaret från kommunledningen att inga initiativ togs av politiken för att lyfta problemet för er i Täbys politiska ledning.

Låt oss därför framföra det som Linköpings moderata ledning inte vill göra: Vi förväntar oss att Täby tar sitt ansvar i stället för att dumpa det på Linköping.

Även om du inte företräder samma parti som vi, tror vi på ett öppet samtal. Det ska påpekas att även S-kommuner tidigare gjort sig skyldiga till social dumpning, men ändrat sig efter kritik.

Vi har ett antal frågor till dig:

 1. Moderaterna brukar betona vikten av att göra rätt för sig, exempelvis genom att nyanlända ska kvalificera sig till välfärdssystemen genom arbete. Personerna ni ”hjälpt” att flytta från Täby är enligt bosättningslagen ert ansvar. Syftet med lagen är att alla kommuner ska hjälpas åt att ta emot nyanlända.
  Gäller inte doktrinen om att göra rätt för sig också Täby kommun?
 2. På Täbymoderaternas Facebooksida berättar ni stolt att kommunen har Stockholms läns lägsta arbetslöshet. Skattesatsen är en av landets lägsta och på kommunens hemsida står att läsa om en ”raketökning” för företagsklimatet i kommunen.
  Det låter som strålande förutsättningar för att få till en lyckad integration av de 23 personer som i stället nu bor i Linköping.
  Er partiledare brukar med myndig stämma tala om vikten av att lära sig svenska och skaffa sig ett jobb. Inte kan ni mena att de här personerna snabbare lär sig svenska och får arbete i ett av Sveriges mest segregerade och problemtyngda bostadsområden, där de nu bor?
 3. Den sociala dumpningen förvärrar segregationen i Linköping. Ingen av oss har missat framväxten av parallella samhällsstrukturer och kriminalitet i vissa stadsdelar.
  Även om vi inte tycker att otryggheten i Linköping är Täbys bekymmer måste vi ändå fråga: Vad händer med tryggheten i Täby när Polismyndigheten tvingas flytta poliser från Stockholmsområdet för att hantera våldsamheter i andra delar av landet? Till exempel vid upploppen under påskdagarna. Minskar det inte också Täbybornas trygghet?


Kristina Edlund och Elias Aguirre, kommunalråd i opposition i Linköping (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE