Debatt

Regeringen sviker de fattigaste familjerna

Debattören: Dambergs stöd hamnar hos kommunerna i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Enligt finansminister Mikael Damberg har regeringen sörjt för de utsatta barnfamiljerna. Han har fel, för de allra fattigaste barnfamiljerna har regeringen glömt bort, skriver Christina Olsson från Sveriges makalösa föräldrar.
Enligt finansminister Mikael Damberg har regeringen sörjt för de utsatta barnfamiljerna. Han har fel, för de allra fattigaste barnfamiljerna har regeringen glömt bort, skriver Christina Olsson från Sveriges makalösa föräldrar.

DEBATT

DEBATT. Allt högre priser för mat, drivmedel och el påverkar oss alla, men allra svårast är det för fattiga barnfamiljer, som ofta är ensamstående med barn.

Enligt finansminister Mikael Damberg har regeringen sörjt för de utsatta barnfamiljerna. Han har fel, för de allra fattigaste barnfamiljerna har regeringen glömt bort – de får inte den hjälp som regeringen utlovar.

Från den 1 juli och ett halvår framåt finns det ett tillfälligt tillägg för de barnfamiljer som har bostadsbidrag. Tillägget, som är 25 procent av det ordinarie bostadsbidraget, ska enligt regeringen skydda hushåll med svag ekonomi mot kraftiga prisuppgångar.

De flesta av de hushåll som omfattas är ensamstående föräldrar med barn.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har sagt att bostadsbidraget är en ”träffsäker förmån för att ge ekonomiskt utsatta barnhushåll extra resurser”. 

Vi i Sveriges makalösa föräldrar håller absolut inte med. Bostadsbidraget är definitivt inte träffsäkert för de mest utsatta barnfamiljerna, dem vi kommer i kontakt med dagligen bland våra medlemmar. Och nu är situationen ännu värre än tidigare.

Matpriserna stiger kraftigt och det påverkar de fattigaste barnfamiljerna mycket. Bara senaste veckan har jag som generalsekreterare pratat med fyra ensamstående mammor som alla säger att de har slutat dricka kaffe för att de inte har råd längre.

En annan mamma sa till mig häromdagen: ”Jag lagar falukorv till mitt barn men billigare mat till mig själv för att vi ska klara oss”.

Marginalerna är inte stora för dessa familjer och ökningen av matpriserna slår hårt. Att leva i en familj som har det dåligt ställt påverkar ofta barnets hela vardag.

Barnen påverkas också av föräldrarnas oro för ekonomin och den osäkerhet som det innebär att leva utan marginaler.

Varför är inte regeringens satsning tillräckligt träffsäker? Jo, det beror på att 35 procent av dem som har bostadsbidrag också har försörjningsstöd.

De allra fattigaste barnfamiljerna får inte ta del av tillägget eftersom det räknas som inkomst och därför dras av från försörjningsstödet.

Försäkringskassan betalar ut bostadsbidraget och kommunerna betalar ut försörjningsstödet. Därför går mellanskillnaden till kommunerna i stället, såvida barnfamiljen inte bor i det fåtal kommuner där politiker med moral nog har fattat särskilda beslut om att barnfamiljer med försörjningsstöd får behålla tillägget. Som i Timrå eller Kramfors.

Välfärden är alltså inte jämlik i dagens Sverige.

Sveriges makalösa föräldrar anser att försörjningsstödet bör inflationssäkras och att tillägget till bostadsbidraget inte ska räknas av från försörjningsstödet. Tänk om och gör rätt regeringen – glöm inte bort de allra fattigaste barnfamiljerna!

Och gör välfärden jämlik, det ska inte vara avgörande i vilken kommun den fattiga barnfamiljen bor.

Sveriges makalösa föräldrar, som är en organisation för ensamstående föräldrar med barn, träffar företrädare för alla politiska partier i årets Almedalen utom Socialdemokraterna, som inte kunde träffa oss.

Vi hade hoppats få en dialog även med er. Om vi ska få en välfärd vi kan lita på där människors behov är överordnat marknadskrafterna.


Christina Olsson, generalsekreterare Sveriges makalösa föräldrar


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Socialpolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Höj bidragen i samma takt som inflationen

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialpolitik

Barn & unga

Mikael Damberg

Timrå

Välfärd

Försäkringskassan

Ekonomisk utsatthet