Här är våra nya krav på Arbetsförmedlingen för att klara gröna jobben
Debattörerna: Vi förstärker uppdraget för att lyckas med matchningen
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2021-12-18
DEBATT. Att klara matchningen till de nya, gröna jobben är avgörande både för att lösa utmaningarna på arbetsmarknaden och för att lyckas med den gröna omställningen.
Nu förstärker regeringen Arbetsförmedlingens uppdrag att bidra till kompetensförsörjningen.
Just nu skapas tusentals nya jobb i Sverige.
Länge har det funnits en uppfattning om att framtiden byggs i de stora städerna. Det har förstås aldrig varit sant, men nu kommer den idén på skam tydligare än någonsin.
Vi ser enorma investeringar i en grön industriell revolution i hela landet, med Norrbotten och Västerbotten som skyltfönster. Det handlar bland annat om fossilfri stålproduktion, batterifabriker och eldrivna tunga lastbilar.
Den gröna nyindustrialiseringen kommer både ge minskade utsläpp och tusentals nya arbetstillfällen, direkt i de expansiva företagen och genom den samhällsutveckling de för med sig. Det är jobb som behöver tillsättas för att Sverige ska behålla ledartröjan i klimatkapplöpningen.
Samtidigt går många människor arbetslösa, många under lång tid. En långtidsarbetslöshet som både drabbar individen och samhället.
Arbetsmarknadspolitiken bidrar till att de arbetssökande kan matchas och rustas för de lediga jobben och att arbetsgivare kan hitta arbetskraft med den kompetens som behövs.
Regionalt och lokalt i både Västerbottens och Norrbottens län genomför Arbetsförmedlingen flera satsningar och samverkar brett i syfte att fler arbetssökande ska kunna matchas mot de lediga jobben.
Det arbetet behöver intensifieras, både i norr och i andra delar av landet.
Mer behöver göras för att fler ska hitta till de nya, gröna jobben. Fler arbetssökande behöver ta steget att söka arbete på orter och i yrken där det råder stor efterfrågan på kompetens.
Regeringen har nu därför gett Arbetsförmedlingen ett tydligt uppdrag att stärka, utveckla och intensifiera sitt arbete nationellt, regionalt och lokalt med kompetensförsörjning i samband med stora företagsetableringar och företagsexpansioner.
Det handlar om att Arbetsförmedlingen ska:
- Förstärka arbetet med att kartlägga kompetensbehov i samband med stora företagsetableringar och företagsexpansioner, samt kraftsamla insatserna för att möta behoven av kompetensförsörjning.
- Vidareutveckla metoder för att sprida information om kompetensförsörjningsbehov.
- Förstärka åtgärder för att stimulera geografisk och yrkesmässig rörlighet.
- Utveckla strategisk samverkan, till exempel med branschorganisationer och arbetsmarknadens parter, regioner och kommuner eller statliga myndigheter.
Arbetsförmedlingen förfogar redan i dag över verktyg som kan bidra till en ökad geografisk och yrkesmässig rörlighet. Det handlar till exempel om att informera brett i olika kanaler och för olika målgrupper om kompetensförsörjningsbehov, eller att vägleda och motivera arbetssökande till utbildning.
Med detta uppdrag tydliggör regeringen att Arbetsförmedlingen ska utveckla och intensifiera sitt arbete. Så ska vi både minska utsläppen och se till att framtidens jobb hamnar i Sverige – i hela landet, inte bara i de större städerna!
Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S)
Claes Nordmark, kommunstyrelsens ordförande i Bodens kommun (S)
Lorentz Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.