Vad är Ulf Kristersson beredd att erbjuda SD?

Fredrick Federley (C): Det råder ingen tvekan om att det finns en prislapp på Åkessons stöd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna måste nu ge klara besked om hur de tänker hantera det ständiga beroendet av Sverigedemokraterna, skriver Fredrick Federley.

Foto: GETTY, LOTTE FERNVALL, TT (Montage)
DEBATT

DEBATT. Sverige befinner sig i ett svårt parlamentariskt läge. Trots att det gått två månader sedan valet har vi ingen regering som kan styra landet.

Anledningen till den utdragna processen står att finna i värderingarna. Svensk politik anklagas ibland för att vara fattig på ideologi, men just nu är det en ideologisk, lågintensiv strid som utspelar sig på Helgeandsholmen. Det är en del av den värderingskamp som Sverige befunnit sig i ända sedan SD kom in i riksdagen.

Vilken sida Centerpartiet står på är det nog få som tvekar på. Vi har tydligt och konsekvent stått upp för medmänsklighet, jämställdhet och tolerans. På andra sidan finns SD, med affärsidén att sprida rädsla och misstro för att locka missnöjesröster.

Vi i Centerpartiet vet att det krävs enighet för att stå emot de krafter som kategoriserar människor, sätter människor och grupper i fack och pekar ut syndabockar. Och här krävs enigheten både i Alliansen och över blockgränsen. Därför sade vi det från början: Alliansen måste hålla ihop. Och räcker inte mandaten, då måste vi söka stöd över blockgränsen.

Det står vi fast vid. Centerpartiet gör nu precis det vi sagt före valet att vi ska göra. Vi sätter oss inte i en regering som kräver aktivt stöd av SD.

Vi arbetar målmedvetet för att bilda en Alliansregering som har förankring över blockgränsen. Det är i själva verket den enda möjligheten att få en Alliansregering till stånd utan att vara beroende av SD.

Men tyvärr är det inte en Alliansregering som nu ligger på bordet. Tvärtemot vad Ulf Kristersson sade före valet går Moderaterna fram med ett annat regeringsalternativ. En Alliansregering består av fyra partier. Det som riksdagen nu ska rösta om är något helt annat – en minoritetsregering som är beroende av SD:s aktiva stöd i alla lägen.

Därför måste Moderaterna nu ge klara besked om hur de tänker hantera det ständiga beroendet av Sverigedemokraterna. Om SD inte aktivt röstar på M-regeringens förslag kommer den att bli nedröstad av de rödgröna partierna. Så min fråga är vad som Moderaterna är beredda att erbjuda SD?

Det råder nämligen ingen tvekan om att det finns en prislapp på SD:s stöd. Jimmie Åkesson är snart hes från alla gånger han upprepat att SD inte kommer stödja någon regering utan att få betalt. De vill ha inflytande för den politik de gick till val på.

Vem kan klandra dem? Det parti som intar dörrmattans position blir följaktligen trampad på, först av andra partier och sedan av sina egna väljare.

Ekvationen är precis så omöjlig som den låter. Alliansen tänker inte förhandla med SD och SD tänker inte ge sitt stöd utan förhandlingar. Ändå är det på den planhalvan som hela debatten äger rum. Väljarna har nästan glömt bort hur partiledarna för Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser ut.

Trots att nyckeln till en regering utan SD:s inflytande finns i konstruktiva samtal över blockgränsen, så handlar allt om det enda partiet som ingen vill ge politisk makt.

Det är beklagligt, eftersom det finns klara möjligheter att politiskt komma överens mellan Alliansen och MP. Det sker redan i en rad kommuner och regioner runtom i landet. MP står Alliansen mycket närmare politiskt än vad SD gör. Tillsammans skulle vi bli den största konstellationen i riksdagen.

Min och mina partikollegors uppfattning är därför att Alliansen måste pröva en blocköverskridande lösning på allvar. Det har man inte gjort hittills.

Det krävs att vi alla på allvar kryper upp ur skyttegravarna och börjar ha konstruktiva diskussioner och förhandlingar om det politiska innehållet som kan forma ett blocköverskridande samarbete.


Fredrick Federley, andre vice ordförande och EU-parlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

REPLIK. Nej Centern, vi tänker inte alls ”hantera” SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Fredrick Federley

Centerpartiet

Ulf Kristersson

Moderaterna

Alliansen

Jimmie Åkesson