Debatt

Läs på innan ni gör reklam för Kappahl

Debattören: Fattiga får betala priset för de billiga kläderna, Lena Olin och Bahar Pars

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hur tänkte ni när ni bestämde er för att göra reklam för ett fast fashion företag som Kappahl? Ni är ju förebilder för oss andra, skriver debattören. Bilden är ett montage.
Hur tänkte ni när ni bestämde er för att göra reklam för ett fast fashion företag som Kappahl? Ni är ju förebilder för oss andra, skriver debattören. Bilden är ett montage.

DEBATT

DEBATT. Hej Lena och Bahar, Jag beundrar er som de fantastiska skådespelare ni är. Men jag undrar hur i hela friden ni tänkte när ni bestämde er för att göra reklam för ett fast fashion företag som Kappahl? Som forskare i hållbar konsumtion blir jag helt gråtfärdig när jag går in i en fast fashion butik som säljer massor av billiga kläder på bekostnad av bl a biodiversitet, vattentillgång, klimat samt skäliga löner i produktionsledet.

Jag blir än mer förtvivlad när jag ser er båda vackra och framgångsrika som uppmanar oss andra att köpa dessa kläder. Ni är ju förebilder för oss andra och många av oss vill ju se ut som ni gör och vara som ni är.

Varför valde ni inte att göra reklam för kläder som är miljömässigt och socialt hållbara? Till exempel de som tillverkas av ekologisk bomull och är Fairtrade märkta? Eller de som tillverkas av Tencel och sys i länder där man måste betala rättmätiga löner?

Kanske behöver ni pengarna som Kappahl betalar för att ni ställer upp? Kanske var ni sugna på att få gratiskläder från detta företag? Men så kan det väl inte vara, jag tror ni kan försörja er på ert skådespeleri.

Det enda förklaringen jag kan komma på är att ni inte vet varför KappAhls kläder är så billiga. Allt det underbara och vackra som ni verkar koppla ihop med KappAhls kläder, och som kan verka demokratiskt eftersom det är tillgängligt för många tack vare det låga priset, har ett pris.

Priset betalas tyvärr av människor i länder långt bort som arbetar utan att kunna försörja sig på sin lön. För dem är fast fashion inte demokratiskt. Priset betalas av miljöförstöring då bomull är den gröda som besprutas mest i världen. Hantering av bekämpningsmedel sker ofta utan skydd med stora hälsoproblem som följd. Tillverkning av bomull kräver enorma mängder vatten i länder som ofta lider av stor vattenbrist.

Snälla Lena och Bahar, läs på om vilka produkter ni gör reklam för nästa gång! Planeten vi bor på klarar inte fast fashion, istället måste vi producera och konsumera eko-reko kläder som håller länge.

Men det kommer ju aldrig att hända om ni som vi ser upp till så mycket inte fattar att ni måste gå först. Snälla, snälla hjälp till i omställningen till en hållbar framtid.

Cecilia Solér, Docent, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lena Olin

LÄS VIDARE

DEBATT. Mode ska vara hållbart – inte slit och släng

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Olin

Bahar Pars

Kappahl

Konsumtion och klimat