Debatt

Avkriminalisera knarkarna!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Lisa Magnusson vill släppa in knarkarna från kylan

Jag såg på teve om Stockholm Smokefest, och jag tänkte att SNÄLLA, skaffa er åtminstone en talesperson som inte är helt sönderrökt, det är väl det minsta man kan begära! Om ni nu skall hålla på.

Själv är jag en sån där mittemellan. Jag fattar inte poängen med att samlas och knarka i grupp, men jag hejar inte heller på polisen som bistert sade att nu blir det mycket att göra, underförstått: Nu skall vi plocka de jävla haschtomtarna.

Det är ju inte sant som samhället tutat i oss att cannabis är inkörsporten till tunga droger och ond bråd död. Men inte heller är det sant att cannabis är harmlöst som sockerdricka och att det inte finns något som heter haschpsykos, såsom hobbypuffarna vill hävda. Jag har förlorat flera vänner till rökandet, på riktigt. Det är fan läskigt. Jo, det går att gå ned sig.

Ändå säger jag: Avkriminalisera cannabis. Och inte bara det: Avkriminalisera allt knark.

Vi är alla överens om att beroende i alla former egentligen är en sorts sjukdom. Typ alkoholism. Eller spelmissbruk. Eller narkomani. Anorexi. Whatever. I vanliga fall betraktar också våra domstolar psykisk ohälsa som en förmildrande omständighet. Personer som inte anses vara vid sina sinnens fulla bruk döms till vård, inte till fängelse. Ja, utom personer som åtalas för att ha innehaft eller tagit droger: De döms till böter eller fängelse för detta. Välkommen till uppchnedvända världen, det är så att man skulle kunna tro att ett crackhead har hittat på reglerna.

Jag säger: Avkriminalisera allt knark! Inte smuggling och större innehav och försäljning förstås. Men det borde vara lagligt att inneha en mindre mängd narkotika, oavsett om man har den i fickan eller i blodet.

Själv hatar jag verkligen allt vad droger heter, HATAR. På riktigt. Jag hittar inte bara på det för att det ser bättre och mer tillrättalagt ut. Jag HATAR'T verkligen. Men jag tänker att om vi bara kunde sluta se knarkarna som brottslingar, om vi kunde släppa in dem från kylan - så mycket bättre allt skulle bli. Rena sprutor skulle de få, och ett par ord om att vi skall inte tjata men ifall du vill sluta så finns vi här. Det är så det borde vara.

Och helt ärligt, om samhället inte kan ha det förbarmandet med sina trasiga och små - varför skall det fortsätta förlåta sina stora feta makthavare för alla övertramp jämt?

Lisa Magnusson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lisa Magnusson

ÄMNEN I ARTIKELN

Lisa Magnusson