Debatt

Bästa skyddet mot rasism är jämlikhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Veronica Palm (S): Breiviks fascistiska idéer kan bara stoppas med välfärd och jobb

I dag är det tre år sedan 69 unga norska socialdemokrater dödades i ett politiskt terrordåd på sommarläger på ön Utöya, och åtta människor dog i regeringskvarteret i Oslo. Politiskt motiverade mord mitt i den nordiska sommaridyllen. I Sverige var morden dels en omskakande tragedi, som om det var delar av vår egen släkt som mördats, och dels en påminnelse om att politisk gärning kan vara förenat med livsfara, vilket det också är till vardags i allt för många delar av världen. Måltavlorna valde gärningsmannen ut för att de inte delade hans rasistiska och fascistiska världsbild. De var landsförrädare i hans ögon bara för att de arbetade för allas lika rätt och värde, och bara för att de såg människor från olika kulturer som något bra och positivt. Som något som gör samhället starkare och varmare.

Gärningsmannen sitter bakom lås och bom, men hans idéer sprider sig över Europa. Han ansåg sig tillhöra en överlägsen “kultur” vars existens han ansåg vara hotad av att det kommer muslimer till Europa, den så kallade counterjihadrörelsen. Även här i Sverige växer de rasistiska och fascistiska idéerna. Vi ser öppen antisemitism i Malmö, i andra delar av landet växer afrofobin och muslimhat upplever människor i hela landet dagligen. Gärningsmannens åsikter var inte isolerade.

Fascism behöver misstro och oro för att få näring och växa. Precis som efter första världskriget och depressionen växer nu många antidemokratiska rörelser, som en följd av den ekonomiska krisen. 26 miljoner människor står arbetslösa samtidigt som miljontals saknar sociala trygghetsnät. I EU-valet gick nationalistiska och fascistiska partier starkt framåt över praktiskt taget hela kontinenten.

Jag får ofta frågan: Hur stoppar vi den här utvecklingen? Vad är den bästa antirasistiska strategin? I grunden är det väldigt enkelt. Det handlar om att se sig själv i andra, och att se hur lika vi är. Att det som skiljer oss åt är sådant som inte spelar någon som helst roll för vilka vi är som individer, och därmed inte spelar någon som helst roll för vårt människovärde: skostorlek, hårfärg, ögonfärg eller favoritlag. En förklaring till att rasismen ökar i Sverige är de senaste decenniernas utveckling där idén om att en människas välstånd alltid innebär att någon annan måste få det sämre, har smugit sig in i vårt samhälle. Synen på solidaritet som en förlustaffär, där vi som redan bor här blir fattigare och går en sämre framtid till mötes när det kommer nya människor till Sverige. Idén om samhället som ett nollsummespel är förödande. I själva verket blir vi starkare tillsammans. När vi blir fler och låter alla komma till sin rätt blir var och en av oss starkare och rikare. Men det kan vara svårt att känna för den som upplever sina egna livsmöjligheter försämras. 

Därför måste det politiska fokuset ligga på att stärka sammanhållningen i samhället, och se till att precis alla i vårt land kan se ljust på framtiden. Det gör behovet att hitta syndabockar, någon att skylla problemen på, försvinner. För att göra Sverigedemokraterna och andra rasistiska partier irrelevanta för människor, krävs tydlig och rakryggad antirasism.

Det är vårt ansvar gentemot de som föll offer på Utöya, vi måste driva kampen vidare. Men det krävs också politiska reformer. Generell och väl fungerande välfärd och full sysselsättning med schyssta villkor på jobbet är två viktiga byggstenar när vi ska besegra rasismen. Otrygga människor skyller på någon annan, trygga människor gör det inte. Jämlika samhällen är det bästa skyddet mot rasism och fascism.

Veronica Palm

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt