ÅSIKT

”Shoo bree” – så når man inte förortsborna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Tilltala oss som du skulle tilltala din jämlike

Min familj flyttade till Sverige på 90-talet, till Malmö, och vi har alltid bott i mindre rika områden. När jag var fyra år började jag känna mig annorlunda. Jag ville ta plats, synas, höras. Jag var frustrerad över att jag pratade perfekt svenska men ändå inte var blond och blåögd och hade ett namn som få kunde uttala. Som fyraåring bytte jag till slut namn och har alltid, tillsammans med mina systrar och mamma sett annorlunda ut men gjort allt för att prestera bäst. Vi har utbildat oss, engagerat oss, arbetat och slitit för att bli en del av detta samhälle. Den pressen delar min familj med många i Sverige.

Häromdagen scrollade jag över mina sociala medier. Jag hittade en text med ”rap-battle”-liknande karaktär, skriven av Tapani Juntunen som representerar Moderaterna i Stockholmsförorten Skärholmen. Texten är skriven till vad jag tror att Juntunen skulle kalla för ”förortskidsen”, kanske fränst till de med invandrarbakgrund.

”Åh nej”, tänker jag. ”Inte något sådant här igen.”

Han börjar med: ”Shoo bree, vänstern höjer skatten, jag blir så snee”, och fortsätter sen: ”Det är Din Mamma som får gå till socialen” och ”Man måste jobba för den Para, inte softa bara, man måste plugga och drilla, inte bara chilla”.

Som om en ung person i förorten inte kände till nåt annat än att ’chilla’, och att hans eller hennes mamma inte kan ha någon annan inkomstkälla än socialbidrag.

Vidare fortsätter Juntunen med ”Shoo guss, du är den individen”, till synes omedveten om att hans tidigare fraser om hur man får in en lön inte gör annat än att bunta ihop och kollektivisera förortsbor, till en lat och utsugande grupp.

Han rundar av med frasen med ”Shoo guss, större än den staten”. Här kan jag intyga att om denna ’guss’ han skriver ens vore jämlik honom inom staten, så skulle hans blatte-rap-prova på-text aldrig ens blivit publicerad offentligt. Inte för att en ”guss” skulle censurera Juntunen, utan för att han som medborgare i ett samhälle där vi alla är jämlikar skulle veta bättre än att på detta sätt spotta på oss.

Kanske hade medier reagerat om Juntunen varit sverigedemokrat, eftersom att många tycks tro att de enda som kan uttala sig kränkande och rasistiskt är sverigedemokrater. Men faktum är att Juntunens uttryck är inget undantag, inom våra politiska partier eller i det svenska samhället i stort. Vi är ett land som har strukturella problem, vissa grupper ses som mer värda än andra. Vi måste inse att Sverige 2015, oavsett vad någon röstar på, delar upp folk i olika fack beroende på socioekonomisk tillhörighet.

Bästa sättet att nå ut till förortsbor eller människor i socioekonomisk instabilitet är inte att tillskriva dessa grupper attribut som lata och outbildade – och är det verkligen så att alla dessa vill ha sina budskap i rap battle-format?

Att yttra sig på det här viset är att håna alla oss som kämpar varje dag, inte bara med att fortsätta orka andas utan med pressen över att vi ses som sämre och därmed måste ge mer och i slutändan och ändå få mindre.

Så till Juntunen, Moderaterna, samhället, Sverige och alla som vill skapa ett jämlikt samhälle på riktigt: prata inte om oss som om vi var mindre värda än ni. Prata med oss som jämlikar.

Kevin Shakir

Tankesmedjan Nyskapet, som vill motverka utanförskap

ARTIKELN HANDLAR OM