”Folk laddar ner sin musik för att de kan”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Det är elektronikindustrin som har försett alla med den möjligheten

Låt mej inledningsvis slå fast att jag håller med Björn Ulvaeus. Problemet med fildelning via internet och upphovsmannarätten måste lösas. Frågan är bara hur?

1959 lade den europeiska grammofonindustrin om sin produktion. Från ”stenkakor” till vinyl. Mot slutet av 60-talet kom de första, billiga, stereoanläggningarna. Sedan tog LP-skivan över. Musikindustrin blev med tiden en världsindustri som omsatte miljarder.

Men produktionen av vinylplattor var förebehållen grammofonindustrin. Dock fanns bandspelarna som det stora, dåtida, hotet.

Vem minns inte kampanjen ”hometaping is killing music”?

Lagen om upphovsmannarätten kommer från en tid när låtskrivare fick största delen av sin ersättning från försäljningen av noter. Genom åren har denna lag säkerligen skrivits om åtskilliga gånger men är idag fullständigt omsprungen av verkligheten.

Vem får ta på sej skulden för det? Ja, knappast den generation som idag vant sej vid att musik på internet är gratis.

Den första generationen av hemdatorer var försedd med CD-spelare. Bara ett par år senare kom en ny våg av datorer där praxis var CD-brännare. Idag har minsta laptop kapacitet att kopiera DVD-plattor.

Denna apparatur har sedan sålts till hela svenska folket. Oftast via statsbidrag. Att sedan internet finns på plats och att bredband snart är standard i varje sommarstuga, det är knappast heller ovan nämda generations fel.

Det finns ett amerikanskt ordspråk som säger ”Why do dogs lick their private parts?” Svaret är ”Because they can”! Elektronikindustrin har idag försett större delen av befolkningen i den industrialiserade världen med hemdatorer vars kapacitet bara för fem år sedan var sience fiction.

Via siten www.download.com kan vem som helst idag ladda ner en fildelningsmotor som Lime Wire på någon minut. Det tar inte heller längre tid att få den att fungera. Sedan är det fritt fram att ladda ner en hel skivsamling på en förmiddag.

Samma elektronikindustri har också sålt miljontals mp3-spelare (vilka snart också är standard i varje mobiltelefon). Och på tal om mp3-filen som sådan (eller mp 4 alternativt wma-filer. Vem uppfann dem?

Tja, elektronikindustrin är ju ingen dålig gissning.

Det skulle nog inte skada om Björn Ulvaeus slog sej ner vid hemdatorn en stund och tog en titt på hur det ser ut på internet. För problemet med fildelning på nätet löses knappast med undervisning i upphovsmannarätt.

Knappast heller med lagstiftning eller förbud. För att detta skulle efterlevas skulle vi tvingas bygga upp en kontrollapparat som till och med gamla Östtyskland skulle avundats oss.

För folk laddar ner filer av den enkla anledningen att de kan, och som de flesta av oss känner till, det går inte att konkurrera med gratis.

”Pop-Johan”

Läs mer här:

Publicerad: