Debatt

Hoppas Alliansen inte lyckas tysta Ohlsson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

En miljöpartistisk EU-parlamentariker och hårdnackad EU-kritiker skriver om vår nya EU-minister Birgitta Ohlsson (Fp) som är EU-kramare – upplagt för en dräpande kritik tror du kanske?

Men nej, så blir det inte, tvärtom ett utmärkt val. De stora linjerna för EU är redan bestämda av EU:s nya regelbok, Lissabonfördraget. De närmaste åren kommer att handla om hur man ska tolka fördraget. Det kommer att handla om hur man ska reformera EU:s arbetsmetoder och här tror jag det finns alla möjligheter till samarbete.

Jag har fått utmärkelse som en förkämpe för öppenhet och insyn, och en av de stora striderna kommer att handla om vilken tillgång till dokument som EU-parlamentet och allmänheten ska ha. Här kommer Birgitta Ohlsson och jag stå sida vid sida. Jag hoppas att hon som minister även ser behovet av bättre reglering av lobbyismen i EU, som är betydligt värre än i Sverige.

Jämställdheten bland EU-anställda är usel, det är fyra av fem män i toppen och fyra av fem kvinnor bland de med lägst lön. Jag tog striderna för pappaledighet när jag vid tiden för mitt första barn var EU-tjänsteman och fick som första man någonsin, som undantagsfall, en månad betald pappaledighet. Jag ska snart få barn igen och som EU-parlamentariker får man inte ha en ersättare och har heller ingen rätt till pappaledighet. Detta är villkor för dinosaurier, inte moderna människor. Birgitta Ohlsson ska också få barn har jag hört, vi kan tillsammans se till att reglerna moderniseras, både för EU-anställda och hela EU:s regelverk. När jag var pappaledig förra gången undrade oroliga damer på bussen i Bryssel om mamman var sjuk när de såg en ensam pappa, i dag undrar en del om Ohlsson kan sköta jobbet som mamma och minister. Tillsammans kan vi se till att dessa frågor inte ens behöver ställas. Anpassa arbetslivet efter en modern, jämställd föräldraroll!

Birgitta Ohlsson har även lagt många motioner om homosexuellas rättigheter, vilket EU har haft problem med att ta tag i. Generellt har hon visat framfötterna när det gäller att låta människor leva sina liv fritt, men under ansvar så att man inte kränker andras frihet när man utövar sin egen. Det kan behövas som motkraft till ett EU som kränker rättigheter på löpande band i upphovsrättens och terrorbekämpningens namn.

Det jag oroar mig mest för är väl snarare att Björklund använder ministerposten som ett redskap att tysta en välkänd kritiker av folkpartiets ledning när den sviker sina liberala grundvärderingar, som till exempel FRA-lagen. Hon har precis som jag föreslagit en utvärdering av all integritetskränkande lagstiftning, så att den kan reformeras. Jag hoppas Birgitta Ohlsson fortsätter att försvara ideologiska principer även som minister, i bästa fall kan hon stoppa de värsta förslagen om kränkningar av vår integritet, jämlikhet och frihet.

Lycka till!

Carl Schlyter

EU-parlamentariker (MP)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik