Lägg ner fulspelet om LSS, Ebba Busch Thor

Debattören: Det är lagen som styr – inte budgeten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Janerik Henriksson
Det stora haveri som drabbat medborgare som behöver assistans genom LSS-lagstiftningen började redan under Alliansen, skriver debattören.

Antingen vilseleder Ebba Bush Thor avsiktligen eller så har hon helt enkelt ingen koll. I Aftonbladet 12 december påstår hon att Vänsterpartiet skulle vara medskyldiga till den pågående LSS-krisen. Detta eftersom vi gjort upp om budgeten med regeringen. Det är helt enkelt inte sant – och det vet rimligen Ebba Bush Thor mycket väl.

Det fruktansvärda haveri som vi just nu bevittnar med den personliga assistansen startade redan under alliansregeringen 2008, då den första domen kom om grundläggande behov. Redan då krävde vi en lagändring. I stället förde alliansregeringen, inklusive KD, en hårdnackad retorik om kostnader och fusk.

Sen har en socialdemokratisk regering dessvärre gått ännu längre genom sitt regleringsbrev till Försäkringskassan, där de uppmanades att minska antalet timmar. Det försökte vi stoppa med ett utskottsinitiativ som tack vare moderaterna inte gick igenom.

Därefter har dom efter dom fallit som fullständigt slagit sönder LSS reformen. Med allt snävare tolkningar från Försäkringskassan är det i dag i princip omöjligt att få assistans.

Det som krävs är att lagen återställs till det som var grundintentionen: en rättighetslagstiftning. Ett krav vi drivit i snart 10 år nu. Det är nämligen lagen som styr bedömningarna från Försäkringskassan – inte budgeten. Budgeten är en prognos utifrån rådande läge, inget annat. Om Försäkringskassan fått mer pengar i budgeten – hur skulle de bedöma då? Jo, fortfarande enligt gällande direktiv och lagstiftning såklart. Det är Ebba Bush Thor väl medveten om.

För oss är inte frågan om alla människors rätt att leva sina liv ett politiskt maktspel. För oss är det här en grundläggande del av vårt välfärdssystem som vi vill ska räddas. Därför fortsätter vi att vända andra kinden till och låter vår hand förbli utsträckt. Ebba Busch Thor – lägg ner fulspelet och låt oss rädda LSS istället.


Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson (V)

Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: