Där du får äta måste även en bebis få äta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Clara Lidström: Störs du av ammande kvinnor? Titta bort!

Jag har tänkt att debatten om offentlig amning är över och förbi sedan länge. Men i veckan blossade den upp igen efter att en kypare på Grand Hotel i Stockholm lagt en näsduk över ansiktet på en bebis som skulle äta. Kyparens beteende var dumt. Men ännu dummare är debatten som följt i dess fotspår. Upprörda människor som tycker att näsduken var på sin plats och anser att kvinnor som ammar bör sköta det mer diskret. Kanske gå in på toaletten med barnet - eller täcka över bebisens ansikte?

Det som förvånar mig är att folk verkar tro att mammor inget hellre vill än flasha tuttarna för dem. För jag kan försäkra att ammande kvinnor är tämligen ointresserade av sina åskådare. De förutsätter att vuxna i omgivningen artigt viker undan blicken den korta stund det tar för bebisen att få tag om bröstvårtan. Men gör personen i fråga inte det får den skylla sig själv. Och även om några kvinnor säkert önskar att de kunde skyla sig med en sjal är det långt ifrån alla bebisar som går med på det.

Jag har hört människor som på fullaste allvar jämför amning med att de själva skulle dra fram snoppen på kafé eller kissa offentligt. Det är lite lustigt - för just dessa argument hör man aldrig annars. I vanliga fall får kvinnans kropp gärna exponeras. I tv, på tidningsomslag, i musikvideos och på stora reklamtavlor. I ”Game of Thrones”, vars fjärde säsong hade premiär i veckan, guppade nakna bröst i var och varannan scen. Som för att göra ett mediokert manus lite mer kittlande.

Men när kvinnors bröst används till sitt egentliga syfte, att ge bebisar mat, då får folk plötsligt panik. Det är som att vissa inte står ut med tanken på att bröst kan finnas till för annat än mäns lystnad. Och när man jämställer en mans snopp med en kvinnas bröst säger det något om hur laddad kvinnokroppen är. En kvinnas bröst ska förstås inte jämställas med en mans könsorgan. En kvinnas bröst ska jämställas med en mans bröst. Och mäns bröst får vi se jämt och ständigt utan att något spädbarn blir mättare för det.

Det fascinerande är bara att kritikerna tror att deras åsikt i frågan har någon bäring. Det har den inte. Bebisars rätt till att amma är lagstadgad. Det som tillåts på en plats, exempelvis i en lokal, ska gälla för alla. Där människor får äta och umgås ska bebisar få äta och umgås. Att någon tycker att det är äckligt med bebisar som suger på bröstvårtor är ingenting som någon behöver ta hänsyn till. Men trots det så påverkar negativa attityder många mödrar. En barnsjuksköterska jag talat med berättar om alla kvinnor hon möter som tycker att det känns pinsamt att amma offentlig. Så pass pinsamt att flera av dem – helt emot WHO:s rekommendationer - funderar på att hoppa över amningen. Inte för att de inte vill amma utan för att den blir ett socialt handikapp.

Det är en skrämmande tillbakagång i utvecklingen. Inte nog med att bebisarna förnekas mat, mammor som vill amma förvisas också till hemmets isolering. Det får mig att tänka på 1700-talets seder och bruk. På den tiden ansågs kvinnor som fött barn orena och skulle hållas åtskilda ifrån samhället tills de blivit kyrktagna av prästen.

Respekt och diskretion är något som många kritiker till offentlig amning förespråkar. Så även jag. Så vet du med dig att du blir äcklad av ätande bebisar men ändå inte kan förmå dig att titta bort ifrån främmande kvinnors bröst: Välj en undanskymd plats nästa gång du går på restaurang. Och räcker inte det: be kyparen om en näsduk att lägga över ditt ansikte - eller ta med dig tallriken in på toaletten och ät där. Det blir trevligare för alla på det viset.

Clara Lidström

Publisert: