Debatt

De gör sitt bästa att svärta ner mitt namn

Pär Holmgren: Absurt att påstå att jag skulle vara emot demokrati

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag står på en fast demokratisk grund och övertygelse, skriver den förre SVT-meteorologen Pär Holmgren som nu är kandidat till EU-parlamentet (MP)
Jag står på en fast demokratisk grund och övertygelse, skriver den förre SVT-meteorologen Pär Holmgren som nu är kandidat till EU-parlamentet (MP)

DEBATT

DEBATT. Det är skrämmande att vi skriver 2019 och det fortfarande inte finns något som pekar på att vi skulle lyckas hålla den globala uppvärmningen under två grader. Konsekvenserna av 2–3 graders uppvärmning, eller mer, går inte att överblicka. 

Ingen vet inte vad som inträffar först; svältkatastrofer, pandemier, flyktingkatastrofer, krig, energikriser eller finanskriser.

Mitt klimatintresse väcktes redan i slutet av 1980-talet, när jag var doktorand i meteorologi. När jag blev förälder några år senare växte mitt engagemang och jag började föreläsa och debattera dessa frågor som är helt avgörande för livet på vår planet. Jag har sedan dess, så gott som varje dag, funderat över vad samhället behöver göra och frustrerats över politikens oförmåga och brist på mod.

Länge har jag velat göra mer och nu har jag fått förtroendet av Miljöpartiets valberedning som kandidat till EU-parlamentet. Jag är stolt och hedrad över detta och ser fram emot den process som partiet nu ska ha för att fastställa listan i februari.

Jag står på en fast demokratisk grund och övertygelse.

Sedan den dag i december då valberedningen presenterade sitt förslag har ett fåtal debattörer gjort sitt bästa för att svärta ned mitt namn genom att påstå att jag skulle vara emot demokrati, påståenden som nu sprids vidare av politiker i nationell media. Jag vill därför en gång för alla bemöta dessa absurda påståenden. Jag står på en fast demokratisk grund och övertygelse.

Demokrati är den enda vägen att lösa klimatfrågan och andra hållbarhetsutmaningar; förutom de ekologiska även de sociala och de ekonomiska. Vi måste i alla lägen stå upp för, förstärka och försvara demokratin.

Samhällen utan demokrati och fria val är en mardröm. Regimer som inte kan avsättas kan strunta i såväl mänskliga rättigheter som klimat. Det kan aldrig vara lösningen på klimatkrisen eller lägga grunden för att bygga välmående samhällen.

Demokrati är helt enkelt en nödvändighet för att skapa hållbar utveckling. 

Till skillnad från de konservativa krafter som verkar vara mycket mer rädda för förändring och modernisering än för klimatförändringarna och dess konsekvenser för vår civilisation, så kommer vi i den gröna rörelsen fortsätta kampen för att vi från politikens håll ska ta ansvar för att möta klimatutmaningen med kraftfulla åtgärder.

Den kommande mandatperioden blir helt avgörande och Europa har en nyckelroll i världen. Nu behövs fler politiker som har mod att ta långsiktiga och nödvändiga beslut som baserar sig på vetenskap.

Jag vill bidra med min kunskap för en politik och en samhällsutveckling som så mycket som möjligt minskar riskerna för orättvisor, svältkatastrofer, pandemier, flyktingkatastrofer och andra idag oöverblickbara konsekvenser för människors liv och trygghet.

Det är ju just för att jag tror på demokratin och på politiken som verktyg som jag nu söker förtroende som europaparlamentariker

I EU-parlamentet driver Miljöpartiet på för minskade utsläpp och mer förnybart, en europeisk flygskatt, bättre tågförbindelser, en gemensam klimatlag och ökade satsningar på klimatanpassning – inte minst genom bevarande av den biologiska mångfalden. Jag vill bidra i det arbetet.

Det är ju just för att jag tror på demokratin och på politiken som verktyg som jag nu söker förtroende som europaparlamentariker för Miljöpartiet. Jag vill förstärka demokratin! Kommande generationer ska också ha mänskliga rättigheter.


Pär Holmgren, kandidat till EU-parlamentet (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

DEBATT. Klimatet viktigare än att locka över C och L

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Pär Holmgren

EU-parlamentet

Miljöpartiet

Klimathotet