Debatt

Omregleringen av apoteken var helt nödvändig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Isabella Jernbeck (M): Kommer ni ihåg tiden då det var svårt att få tag i värktabletter?

Det fanns en tid då det var omöjligt att få tag på värktabletter eller nässpray en kväll eller helg och då köerna ringlade långa utanför Stockholms enda helgöppna jourapotek för att få ut recept. Vi ska komma ihåg att Sverige då hade näst sämst apotekstäthet i hela Europa.

Syftet med omregleringen var att öka tillgängligheten, utöka öppettiderna och förbättra servicen. Vi ser nu att fler apotek har öppnats, att öppettiderna förlängts och att servicetjänster och utbud har ökat.

Det finns i dag över 1240 apotek runt om i landet och nio av tio når i dag ett apotek inom tio minuter med bil. Apotekens öppettider har förlängts i genomsnitt med över tio timmar i veckan. Utöver de 300 nya apoteken går det idag att köpa receptfria läkemedel på ytterliggare 6000 affärer och stationer. Försäljningsställen som många gånger har öppet dygnet runt.

För att komma åt brister inom apoteks- och läkemedelsbranschen som uppmärksammats och som finns kvar sedan före omregleringen har regeringen satt igång flera utredningar och översyner för att höja kvaliteten.

Flera åtgärder är har redan vidtagits. Det har funnits en oro över tillgången till läkemedel på landsbygden. Regeringen har nu förlängt befintliga apoteksombud till 2015.

När en omreglering görs är det viktigt att den följs upp och utvärderas – vilket just nu pågår. Vi måste alltid titta på förbättringar som kan behöva göras – allt för att stärka kundernas möjligheter att ha tillgång till läkemedel.

Isabella Jernbeck

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt