Debatt

Sluta sura stockholmare – ESC i Malmö blir succé

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Hamilton: SVT ska producera underhållning – inte driva näringspolitik för Stockholm

MONSTERPRODUKTION Eurovision song contest i Baku 2012 blev väldigt dyrt för värdlandet. SVT tänker göra en världsklassig produktion mycket billigare, skriver debattören.

Sveriges Televisions beslut att låta Malmö stå värd för ESC 2013 har väckt glädje men också diskussion. Vi är glada över det engagemang tittare och opinionsbildare visar det som utan tvekan kommer att bli en av nästa års stora tv-händelse. Skälen till beslutet är flera, men låt mig börja med det självklara: SVT:s ansvar är att producera de bästa möjliga tv-programmen för en publik på 300 miljoner européer. Inte att fylla Stockholms hotellrum, som ett antal hotelldirektörer påstod här på Aftonbladet debatt i förra veckan (12/7). Det är just det som är finessen med att inte vara ”statligt finansierad”, som påstods i artikeln.

Public servicebolagen – som betalas via radio- och tv-licensen – ska vara oberoende från såväl politiska som från kommersiella intressen. Det står uttryckligen i vårt sändningstillstånd. Hela tanken att SVT skulle vara en del av den statliga näringspolitiken är befängd.

Att göra Eurovision Song Contest kan bli hur dyrt som helst. Baku och Moskva, som haft ansvaret de två senaste gångerna, har drivit upp kostnaderna till absurda­ nivåer. En gemensam nämnare har varit att programmen producerats i megastora arenor. Men ESC måste också kunna härbärgeras av små demokratiska tv-länder.

SVT är ett av Europas ledande tv-bolag när det gäller stora direktsändningar och vi ombeds ofta att vara host broadcaster för internationella idrottsevenemang. Vi har alltså både erfarenhet och visioner för att nästa år producera världens största underhållningsprogram – och vi avser att göra det utan att hamna i närheten av den azerbaijanska programbudgeten.

Jag tänker heller inte tvingas skära bort andra angelägna program i SVT:s utbud nästa år. Det hade jag sannolikt varit tvungen att göra om vi hade valt den stora och mer teknikkrävande Friends Arena i Solna.

Det handlar om att producera 42 olika scenshower för tre långa tv-sändningar, med en sammanlagd repetitionstid av sex veckor. Det är en stor skillnad mot finalen i svenska Melodifestivalen, som i mars ska sändas just från Solna: en kväll, tio bidrag med svenska artister och några dagars repetitionstid. Och väsentligt färre delegater att ta hand om.

Stockholms stad och Solna kommun erbjöd ett väl genomtänkt alternativ till hur ESC skulle kunna arrangeras. Ingen skugga ska falla över deras arbete eller deras ambitionsnivå. Men det alternativ som Malmö erbjöd var bättre från SVT:s utgångspunkter.

ESC startades efter andra världskriget med syftet att förena Europas många språk, kulturer och musiktraditioner i en gemensam fest. Det temat kommer vi att bära med oss i produktionen. Därför har jag vid flera tillfällen betonat det lämpliga i att Malmö är en stad som just präglas av många kulturer och språk.

Detta har på intet sätt varit avgörande för vårt val, mångkultur finns så klart också i Solna och i Stockholm. Men det kommer att bidra till att festen i maj 2013 får ytterligare en dimension.

Det finns något märkligt förklenande av Malmö från många av dem som kritiserar beslutet. Och det faktum att Köpenhamn ligger nära, skulle alltså tala för att några satsningar inte bör göras i Sveriges tredje största stad.

Men Malmö kommer att bli en fantastisk värd för ESC, ingen som passerar staden kommer att undgå att märka vad som pågår.

Jag förstår att stockholmare – och hotelldirektörer – är besvikna över vårt beslut. Men jag gläds också med Malmöbornas och Sydsveriges stolthet och glädje över att få stå värd för detta fantasi­eggande och roliga evenemang.

SVT är nämligen hela Sveriges television och vårt uppdrag är att göra goda tv-program för hela landet – och i hela landet. ­Inte att garantera skatteintäkter till svenska staten eller till näringslivet i Stockholm.

Eva Hamilton

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kulturdebatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Kulturdebatt