Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Färre blir sjuka med arbetstidsförkortning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-02-04

Slutreplik från FI om pensionerna

SLUTREPLIK. Det svenska pensionssystemet bygger i grunden på att den arbetande delen av befolkningen försörjer de som har slutat arbeta, skriver Jessica Rosencrantz (M), och där är vi överens. En titt igenom Feministiskt initiativs politiska handlingsprogram visar att vi vill ha en generell arbetstidsförkortning, men slutsatserna Rosencrantz drar från det är helt felaktiga. Ingenstans skriver vi att vi vill dra ner antalet arbetade timmar i Sverige. Tvärtom. Vi vill inkludera fler människor i arbetslivet. På ett hållbart vis för människor.

Den politik som har förts har lett till att alltfler människor hamnar utanför arbetsmarknaden. Det är svårt för unga att komma in och konkurrera om de jobb som finns. Många, båda unga och äldre, fastnar i ofrivillig långtidsarbetslöshet och hamnar utanför såväl arbetsgemenskap som trygghetssystem.

De som får jobb pressas hårt i dagens arbetlivsklimat och vi ser en växande skara långtidssjukskrivna och sjukpensionerade.

I dag är det faktiskt till och med en majoritet av kvinnorna som lämnar arbetslivet i förtid. På en socialförsäkring av något slag, förbrukade i sina yrkesliv.

Den politiken om någon är slösaktig. Inte bara med pengar, utan också med människors liv.

En generell arbetstidsförkortning skulle få in fler unga snabbare i jobb, minska arbetslösheten, minska sjukskrivningar, och göra det möjligt för fler att arbeta till uppnådd full pensionsålder eller längre.

Lotten Sunna

Socialförsäkringspolitisk talesperson, Feministiskt initiativ

Gudrun Schyman

Partiledare, Feministiskt initiativ