Debatt

Mångfald handlar inte om att tjäna pengar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik om stödet för friskolor från Idéburna skolors riksförbund

Nu blåser det kring de vinstdrivna friskolorna. Efter år av skandaler runt riskkapitalbolagen hotas deras nyetableringar av kommunalt veto. Det kan bli konsekvensen av den påbörjade utredningen om kraven på ägarna inom den svenska välfärden. Hotet får Mikaela Valtersson, Friskolornas riksförbund och C-ledaren Annie Lööf att reagera. Tillsammans uppmanar de regeringen att inte inskränka valfriheten inom den svenska skolan. Och det låter förstås bra, det där med valfrihet.

Vi vill i stället lyfta fram ett annat perspektiv på vad som händer just nu. Vi vill lyfta fram att de idéburna skolorna inte är hotade av ett kommunalt veto. Orsaken är enkel. Mångfald, eller valfrihet, har i skolvärlden aldrig handlat om ekonomiska driftsformer eller om sätt att tjäna pengar.

Friskolekommiténs intention var i stället att ge utrymme för olika pedagogiska alternativ, inte att värna om rätten att tjäna pengar på elever.

När det blåser kring de vinstdrivna friskolorna är det för att kritiken handlar just om deras vinster och resultat – inte om friskolor i allmänhet, som antyds i Friskolornas riksförbunds senaste Demoskop-undersökning. Vi bedömer att förtroendet för de idéburna friskolorna är fortsatt högt. I LO:s senaste rapport Allmänheten om vinster i välfärden efterfrågar däremot två av tre medborgare en hårdare reglering av vinsterna i välfärden.

Det är dags att skilja på vinstdrivande och idéburna skolor i den offentliga debatten och börja ta den allmänna opinionen på allvar.

Birgitta Ljung

Styrelseledamot, Idéburna skolors riksförbund

Ingrid Carlgren

Styrelseledamot, Idéburna skolors riksförbund

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Skola & utbildning

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Vinster i välfärden